'Bayramda geçilemeyecek 2 köprüye 72 milyon lira ödenecek'

'Bayramda geçilemeyecek 2 köprüye 72 milyon lira ödenecek'

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sokağa çıkma yasağı kapsamında bayram boyunca geçilemeyecek olan Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri için 72 milyon lira garanti geçiş ödemesi yapılacağını açıkladı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını önlemleri kapsamında bayramı da kapsayan 4 gün boyunca (22-26 Mayıs) sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bayram boyunca uygulanacak olan yasak kapsamında köprülerin kullanılamayacak olması ise şirketlere hükümet tarafından taahhüt edilen garanti geçiş ödemelerinin yapılmasını engellemiyor. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri için hükümetin toplamda 72 milyon lira ödeme yapacağını açıkladı.

'GARANTİ ABD'DEKİ ENFLASYONA GÖRE VERİLDİ'

Karabat'ın yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

"Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açıldığı 2016’da araç başına garanti bedeli 3 dolar artı KDV olarak belirlenmişti. Yani her fırsatta yurttaşlara dolarınızı satın diyen iktidar kendi ihalesini bile dolarla yapıyor. Yetmiyor, aynı zamanda bu dolar cinsinden geçiş ücreti de zamlanıyor. Çünkü ihaleye göre bir de ABD’deki enflasyon oranı kadar garanti bedeline zam geliyor. Böylece 2020 yılı için araç başına garanti bedeli 3,16 dolar artı KDV’ye çıkıyor. Garanti edilen araç sayısı ise günlük 135 bin. Hiçbir yıl tutturulabilmiş bir sayı değil. Hele ki salgın koşullarında bütçenin kara deliğine dönüş durumda bu köprüler. Sadece Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 3 günlük maliyeti en az 7,8 milyon lira."

 

DAHA FAZLA