'Batman'da bir haftada 7 kişi yoğun bakım sırası beklerken öldü'

'Batman'da bir haftada 7 kişi yoğun bakım sırası beklerken öldü'

SES Batman Şubesi Eş Başkanı, her gün ortalama 350 Covid-19 pozitif vakanın çıktığı kentte geçen hafta 7 kişinin yoğun bakım ünitesi sırası beklerken öldüğünü öne sürdü.

Günde ortalama 350 pozitif vakaya rastlanılan ve filyasyon ekiplerinin 40 bin kişiyi takip ettiği Batman’da hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi Eş Başkanı Deniz Topkan, kentte geçen hafta 7 kişinin yoğun bakım ünitesi sırası beklerken öldüğünü söyledi.

Sınırlı sayıda testin yapıldığı şehirde, artan vaka sayıları karşısında oluşan tepkilerin ardından günlük test sayısı yakın zamanda 700’e kadar yükseldi. Yapılan testlerin neredeyse yarısının pozitif çıktığı kentte, şimdiye kadar 15 bin kişinin testi pozitif çıktı, 40 bini aşkın kişi filyasyon ekiplerinin takibi altında.

'İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÜ SAYISINI REDDETMİYOR'

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’ya konuşan SES Batman Şubesi Eş Başkanı Deniz Topkan, kentte testlerin özel bir hastane ve Sağlık İl Müdürlüğü’nün kurmuş olduğu iki laboratuvarda yapıldığını, günlük yapılan test sayılarında değişimler olsa da yapılan testlerin ortalama yüzde 50’sinin uzun süredir pozitif çıktığını ifade etti. Topkan, ”Batman’da 500 kadar insanın öldüğü ifade ediliyor ve buna ilişkin bugüne kadar İl Sağlık Müdürlüğü’nden veya valilikten bir tekzip gelmiş değil. Bu da durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.

'SAĞLIK SİSTEMİ YETERSİZ KALIYOR'

Filyasyon ekiplerinin kentte 40 bine yakın kişiyi takip ettiğini söyleyen Topkan, şunları söyledi: 

“Kentte 3 bin 500 sağlık çalışanı bulunuyor, bugüne kadar bunlardan 700’ünün testi pozitif çıktı. Kentteki yoğun vaka artışı nedeniyle sağlık sistemi yetersiz kalıyor. 350 yataklı hastane 450’ye çıkarılmasına rağmen halen yetersiz. Özel hastanelerde de yoğunluk var. Kentte yapımı 8 yıldır devam eden bir kadın doğum hastanesi var. Ağustosta biteceği ifade edilmişti, bitirilmedi. Bir an önce bitirilerek burası pandemi hastanesine çevrilmelidir. Öte yandan eski devlet hastanesi binası da yerinde duruyor. Halk sağlığı için bu da pandemi hastanesine çevrilebilir.”

‘7 KİŞİ YOĞUN BAKIM SIRASINDA ÖLDÜ’

SES Şube Eş Başkanı, kentte geçen hafta içinde yoğun bakım ünitesi sırası beklerken 7 kişinin hayatını kaybettiğini de ileri sürdü. Vakaların artması sebebiyle insanların hastane önlerinde tepkilerini dile getirmeye başladığını söyleyen Topkan, yetkili kurumlara doğru önlemler alınması çağrısında bulundu.

DAHA FAZLA