Batık kredi vurgununda sıra Halkbankın

Batık kredi vurgununda sıra Halkbankın

2020 Sayıştay raporuna göre, Halkbankta 5 milyar 919 milyon lira batık ve riskli kredi var...

İleri Haber

2020 Sayıştay raporlarına göre, Ziraat ve Vakıf Bankın ardından Halkbankta da milyalarca lira kredinin verildiği ve geri alınamadığı ortaya çıktı. CHP’li Orhan Sümer, “Kamu bankaları Sarayın kasası mı, istenilen şirkete sınırsız krediler veriliyor?” diye sordu.

2020 Sayıştay raporlarında, kamu bankaları Ziraat ve Vakıf Bankın milyarca kredi verdiği ve bu kredileri geri alamadığı ortaya çıkmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, 2020 Sayıştay raporlarına Halkbankın batık kredilerinin de yansıdığını söyledi.

Sümer, “Kamu bankalarındaki vurgun devam ediyor. Ziraat Bankası ve Vakıf Banktan sonra Halkbankta da milyarlarca lira kredinin verildiği, verilen kredilerin geri alınamadığı Sayıştayın 2020 yılı raporlarına yansıdı. Rapora göre, Halkbankta 5 milyar 919 milyon lira batık ve riskli kredi var” dedi.

‘BATIK VE RİSKLİ KREDİLER KİMLERE VERİLDİ?’

“Kamu bankaları Sarayın kasası mı, istenilen şirkete sınırsız krediler veriliyor?” diye soran Sümer, şöyle devam etti:

Bu durumları biz iddia üzerine konuşsak, iktidar yetkililerinin söylemediği kalmaz. Bizleri yalancılıkla itham ederler. Bu durumu Sayıştay tespit etmiş. Yani diyor ki artık mızrak çuvala sığmıyor. Sayıştay raporuna göre Halkbank, 25 milyon ve üzerindeki toplam 16 milyon 900 bin liralık krediyi de usulsüz olarak yeniden yapılandırma kapsamına sokmuş. Bu kredileri kime verdiler? Kimleri zengin ettiler? Neden geri alamıyorlar? Bu soruların hepsinin cevabı ortaya çıkacak ve mutlaka kamu bankacılık sistemi yeniden şeffaflık üzerine yapılanacaktır.

‘GÖZ GÖRE GÖRE VURGUN’

Saray iktidarı; eski belediye başkanlarını, danışmanlarını, müsteşarlarını, Halkbankın yönetimine atayıp, daha sonra milyarlarca lirayı yandaşa vermenin yolunu açıyor. Yetim hakkına girenler, milyarlarca liralık bu zarar tablosundan utanmalıdır.