Batık kredi miktarı 100 milyar TL'yi aştı

Batık kredi miktarı 100 milyar TL'yi aştı

Kriz ortamında 2.5 milyon istihdam yaratacağını öne süren hükümet, ekonomik kriz girdabındaki KOBİ’leri borçla ayakta tutmaya çalışıyor. Batık kredi miktarı ise 100 milyar TL’yi aştı.

Hükümet her defasında ekonomik kriz koşullarını inkâr etse de zordaki kesimlere seçim öncesi yeni kredi paketleri de hız kazandı.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için, Hazine garantili, toplamda 25 milyar TL’lik “KOBİ Değer Kredisi-2” devreye girdi. 17 bankanın iştirak ettiği krediler, ciro ve faaliyet alanına göre değişmek üzere azami 1.5 milyon TL’ye kadar kullandırılabilecek. Kredilerde vade, 6 ayı anapara ödemesiz olmak üzere, toplam 36 ay olarak belirlendi. Kredilerde aylık yüzde 1.54, yıllık yüzde 18.48 faiz oranı uygulanacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, geçen yıl ocak ayı itibarıyla KOBİ’lerin kullandığı 512.7 milyar liralık kredinin 25.6 milyar TL’si batık çıkarken bu yıl ocak sonu itibarıyla KOBİ’lerin kullandığı kredi miktarı 609 milyar TL’ye, batık miktarı ise 45.5 milyar TL’ye yükseldi. Bankacılık sektöründe takipteki kredilerin toplam kredilere oranı 2019 Ocak’ta yüzde 4.03 oldu. Bu oran aralıkta yüzde 3.87 idi.

HÜKÜMET BANKALAR İÇİN ARKA ARKAYA KREDİ PAKETLERİ AÇIKLIYOR


Ekonomik kriz nedeniyle çarkları döndürmekte zorlanan KOBİ’ler için ocak ayında da 20 milyar liralık bir kredi paketi açıklanmıştı. Bankalardan aldıkları kredi yani borçla ayakta durmaya çalışan KOBİ’lerin, ödeme zamanı gelen kredileri ödeyemeyecekleri, dolayısıyla da zincirleme iflaslar yaşanacağı ve bu durumun bankaları da etkileyeceği endişeleri nedeniyle hükümet arka arkaya kredi paketleri açıklıyor.

ERDOĞAN'IN VERDİĞİ SÖZ YERİNE GETİRİLMEDİ


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yakın zamanda yaptığı açıklamada, bu yıl 2.5 milyon istihdam yaratılacağını öne sürmüştü. Albayrak, adres olarak da KOBİ’leri göstermişti. Geçen yıl AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da her KOBİ’nin 1 ya da 2 işçi alacağını iddia etmiş, ancak bu söz yerine getirilememişti.

DAHA FAZLA