
Diyanet yurt dışında cami yaptırıyor: Toplam maliyet 493 milyon dolar!
Geçtiğimiz günlerde, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat'ın bir 'FETÖ' mensubuna verdiği tepkiyle gündeme gelen yurt dışına yapılan camilere yapılan harcamaların 500 milyon dolara yaklaştığı ortaya çıktı.
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat'ın, Kırgızistan'da davet edildiği bir iftara 'FETÖ' mensub olduğu söylenen bir kişinin de gelmesi üzerine, "Biz burada 35 milyon dolara cami yaptıralım, siz bizi teröristlerle aynı masaya oturtun" sözlerini sarf etmesi üzerine yurtdışına yapılan camilere harcanan paralar gündeme geldi.
Özellikle Büyükelçi Fırat'ın Kırgızistan Bişkek Camii'nin yapım maliyetini 35 milyon dolar olarak açıklaması, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın cami yatırımlarını gündeme getirdi.
BİRÇOK ÜLKEDE CAMİ
BBC'den Özge Özdemir'in haberine göre Bişkek Camii, yurt dışında yaptırılan tek cami değil. Rusya'dan Kuzey Kıbrıs'a, İngiltere'den Filipinler'e Diyanet İşleri Başkanlığı ve gelirini bağışların oluşturduğu Diyanet Vakfı'nın yaptırdığı veya yapım aşamasında olan çok sayıda cami var. Türkiye Diyanet Vakfı'nın "Camiler Hamilik Dosyası" adındaki raporunda, vakfın cami inşaatı alanında Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yaptığı vurgulanıyor.
HAİTİ BİLE VAR!
Raporda Türk Cumhuriyetleri ile başlanan yurt dışı cami faaliyetlerinin, Kırım, Kafkasya, Balkanlar, Afrika, Asya Pasifik ve Güney Amerika ile sürdüğü, bugün ise "ezan sesine hasret Müslümanlar için ABD, İngiltere, Rusya, Haiti, Belarus gibi ülkelerde sevgi mekânları camiler inşa edildiği" ifade ediliyor.
"Türkiye'de ve yurt dışında cami inşasının bayraktarı" olduğunu belirten TDV, bu durumu şu şekilde açıklıyor:
"İslam medeniyetinde önemli bir yere sahip olan vakıf kültürü, camilerin inşası ve yaşatılmasında bugüne kadar öncü olmuş, bu durum özellikle Selçuklu ve Osmanlı Devleti döneminde zirve noktaya ulaşmıştır. Günümüzde vakıf geleneğinin sağlam bir halkasını teşkil eden Türkiye Diyanet Vakfı da kurulduğu günden bu yana yurt içinde ve yurt dışında yaptırdığı cami ve eğitim binalarıyla bu kutlu geleneği sürdürmüştür."
Vakfın bu raporunda ve diğer kamuoyuna açık belgelerinde yer alan cami yapım maliyetleri aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi derlendiğinde, yapım maliyeti en yüksek caminin 170 milyon dolar ile Rusya'da inşa edildiği görülüyor.
Bu camilerin toplam maliyeti ise 493 milyon dolara ulaşıyor.
Ülke | Yapılan ya da projesi devam eden camiler | Cami maliyeti (milyon dolar) |
Rusya | Moskova Merkez Camii | 170 |
ABD | Diyanet Merkezi | 100 |
Arnavutluk | Tiran Merkez Camii | 56 |
Almanya | Köln Camii | 45 |
Kırgızistan | Bişkek Camii | 35 |
Kuzey Kıbrıs | Hala Sultan Camii | 30 |
İngiltere | Cambridge Camii | 26 |
Cibuti | Sultan II. Abdülhamit Han Camii | 12.6 |
Kazakistan | Hoca Ahmet Yesevi Camii | 10.46 |
Belarus | Minsk Camii | 7 |
Filipinler | Fatih, Osmanlı ve Tacloban camileri | 1 |
Haiti | Boukman Buhara Camii | 0.13 |