Nazım'ın köyü Müşküle'de anma

Nazım'ın köyü Müşküle'de anma

İznik'in Müşküle köyünde Geleneksel Nazım Hikmet Anması'nın 4'üncüsü gerçekleştirildi.

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Müşküle köyünde Müşküle Nazım Hikmet Anma Platformu'nun çağrısıyla Geleneksel Nazım Hikmet Anması'nın 4'üncüsü gerçekleştirildi. 

Etkinlik ilk olarak geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz "Türkiye'nin ilk sosyalist muhtarı olarak" tanınan Fevzi Kavuk'un mezarı başında anma ve temsili bir çınar ağacının dikilmesiyle başladı. Ardından etkinlik alanına geçen Nazım sevdalıları başta Nazım Hikmet ve Fevzi Kavuk olmak üzere devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı yaklaşık 15 dakikalık Müşküle köyü belgeseliyle başlayan etkinlikte ilk olarak Haluk Çetin şiir ve türküleriyle sahne aldı. Daha sonra serbest şiir kürsüsüyle çok sayıda insan Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Metin Altıok gibi çok sayıda şairin şiirlerini seslendirdiler. Ardından Hasan Seçkin'in hazırladığı karikatür ve resimler sergilendi. Hasan Seçkin, sergi hakkında kısa bir konuşma yaptı. 

Etkinliğe katılamayan Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Erkan Baş'ın dayanışma mesajı okundu. Erkan Baş'ın gönderdiği mesajda şu ifadeler yer aldı:

"Nazım Hikmet yoldaşın ölüm yıldönümünde Müşküle Köyü’nde gerçekleştirilen anma etkinliğinde, daha önceden planlanmış başka bir toplantıda olacağım için katılamadığımı üzülerek bildiriyorum. Bugün memleketi akıl almaz bir karanlığın içine hapsetmeye çalışanlar hep aynı damardan beslendi. Dün Nazım’ı hapse atan, onu sürgünde yaşamak zorunda bırakan, mezarını memleketinden uzakta tutan karanlık neyse bugünkü karanlık da odur. Türlü baskıyla bu ülkenin ilerici, devrimci birikimini bitirebileceğini sananlara belki de en güzel cevap bugün sizlerin bir araya gelmiş olmasıdır. Değerli dostlar sizlerin yürüttüğü mücadele de yarın elbet hatırlanacaktır. Nazım bugün nasıl hatırlanıyorsa Müşküle’deki çınarı tekrar tekrar dikenler de hatırlanacaktır. İsmail Dede ve Fevzi Amca’nın diktiği çınarı kestirenler değil o çınarı dikenler hatırlanır. Ustanın da dediği gibi “Yeter ki ekmek ve hürriyet yolunda dövüşebilmek için yaşayabilelim.”  Sizleri,  mücadele alanlarında birlikte olma dileğiyle yürekten selamlıyorum." 

Ardından serbest kürsü bölümünde konuşan Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) Uludağ Üniversitesi'nden Oğulcan Aksoy, bu etkinliğin sadece Nazım Hikmet'i anma üzerine olmadığını aynı zamanda Nazım Hikmet'in hayalini kurduğu ülkeye, güzel geleceğe gitmek için büyük bir irade beyanı olduğunu ve bugün yürütülen mücadeleyi yarın daha büyük noktalara çıkarmanın önemine vurgu yaptı. 

Etkinliğin son bölümünde büyük bir coşkuyla sahne alan 10 Ekim Halk Korosu, kitleyle beraber türküler, şarkılar, marşlar söylediler. 10 Ekim Halk Korosu adına konuşan Uğur Kurt dayanışmanın önemine vurgu yapan bir konuşma ile koro adına tüm katılımcıları selamladı. 

Etkinlik sona erdikten sonra Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) temsili bir heyetle Nazım Hikmet'in çınarı başında saygı duruşunda bulundu.