17 Aralık'ta ne olmuştu?
Asrın yolsuzluk skandalının ortaya çıkmasını sağlayan 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun üzerinden tam bir yıl geçti. Para sayma makineleri, para kasaları, bakan çocukları, bürokratlar… 17 Aralık’ta ne ve ilerleyen günlerde neler oldu? Gün operasyonun kronolojisi
(İleri - Haber Merkezi) Bugün 17 Aralık operasyonunun yıldönümü... Operasyonun en çarpıcı, en önemli başlıklarını bir özet halinde kronolojik sırayla yayınlıyoruz. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ve Mali Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon ve sonrasında gün gün şunlar yaşandı:
17 ARALIK: RIZA SARRAF VE ÜÇ BAKANIN OĞLU GÖZALTINDA
Soruşturma dosyasıyla ilgili bir takım bilgilerin medyaya sızmasıyla kamuoyunun yakından takip ettiği operasyonda İranlı işadamı Ebru Gündeş’in eşi Rıza Sarraf'ın soruşturmanın kilit ismi olduğu, bürokraside dört bakanla geliştirdiği ilişkiler ve rüşvet çarkı sayesinde kara para aklama, altın kaçakçılığı gibi bir takım suçlar işlediği öne sürüldü. Ayrıca soruşturmada üç bakan çocuğu (Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu ve Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu) hakkındaki suçlamaların, "rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek" olduğu iddia edildi.
18 ARALIK: HALKIN PARASI ONLARIN AYAKKABI KUTUSUNDA
İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in evinde yapılan aramalarda görüntülenen paralar, 18 Aralık günü ülke gündemine oturdu. Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evindeki ayakkabı kutularından çıkan 4.5 milyon dolar, bazı telefon görüşmesi kayıtları ve fotoğraflar medyada yer aldı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 71 şüpheliden 24'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 38'i de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aynı gün operasyonu gerçekleştiren emniyet müdürlerinin de içinde olduğu beş şube müdürü görevden alındı yerlerine yeni atamalar yapıldı.
19 ARALIK: İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI
Şube müdürlerinin görevden alınmasının ardından İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın merkez valiliğine atandı. Çapkın’ın yerine Aksaray Valisi Selami Altınok getirildi. Gözaltındaki şüphelilerden bazıları adliyeye sevk edildi. Sevk edilenlerden sekizi tutuklandı.
20 ARALIK: BAKAN ÇOCUKLARINA TUTUKLAMA İSTEMİ
Emniyetteki tasfiyelerin sayısı hızla arttı. Aynı gün bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu şüphelilerin tamamı adliyeye sevk edildi. Tüm gün ifadeleri alındı. Soruşturmayı başlatan üç savcı, oybirliğiyle Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Abdullah Oğuz Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu şüphelilere tutuklama istedi.
21 ARALIK: ADLİ KOLLUK YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLDİ
Bakan çocukları Salih Kaan Çağlayan, Barış Güler ve işadamı Rıza Sarraf ile Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan günün erken saatlerinde tutuklandı. İlk günkü tutuklamalarla birlikte soruşturmada toplam 26 kişi cezaevine gönderilmiş oldu. Bakan Bayraktar'ın oğlu, işadamı Ali Ağaoğlu ve Fatih Belediye Başkanı’nın da aralarında olduğu şüpheliler ise serbest kaldı. Hükümet, kendisinden habersiz yapılan rüşvet operasyonunun ardından Adli Kolluk Yönetmeliği'ni değiştirdi. Savcıların emrinde soruşturmada görevli polislerin, soruşturmalara ilişkin amirlerine bilgi vermesi zorunlu hale getirildi. Bu, hükümetin operasyona yönelik en önemli hamlesiydi. Bazı barolar yönetmeliğin iptali için dava açtı.
25 ARALIK: BAKAN İSTİFALARI
İlk olarak Zafer Çağlayan, ardından da Muammer Güler istifalarını açıkladı. Erdoğan Bayraktar ise NTV'ye telefonla bağlandı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğini söyleyerek görevi bıraktığını açıkladı. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada “Soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Sayın Başbakan'ın talimatıyla yapıldı. Bu minval üzere bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ettiğimi açıklıyorum. Bu milleti ve vatanı rahatlatmak için sayın Başbakan'ın istifa etmesi gerektiğine inandığımı ifade ediyor, yüce milletime saygılar sunuyorum” dedi.
BİLAL ERDOĞAN'A UZANAN İKİNCİ OPERASYON
Türkiye henüz ilk operasyonu konuşurken ikinci operasyon iddiaları gündeme geldi. Ergenekon davasının da savcısı olan Muammer Akkaş tarafından ikinci büyük soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı. Savcı Akkaş, birçok iş adamının da aralarında bulunduğu 41 kişilik gözaltı listesi hazırladı, mahkemeden bazı iş adamlarının malvarlığına el koyma kararı çıkarttı. Savcı, Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan için şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrı evrakı hazırladı. Fakat Emniyet, Savcı'nın talimatlarını yerine getirmedi. Savcılık ile Emniyet arasında yetki krizi çıktı.
26 ARALIK: DOSYAYA BAKAN SAVCI DEĞİŞTİ
Dosya, Savcı Muammer Akkaş’tan alındı. Akkaş, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada “Soruşturma yapmam engellenmiştir” dedi. Açıklamanın ardından Başsavcı Turan Çolakkadı, basın toplantısı düzenleyerek Savcı Akkaş’ı soruşturmanın gizliliğini ihlâl etmekle suçladı. Çolakkadı’nın ardından bu kez Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) bir açıklama geldi. HSYK ‘oyçokluğu’yla bir bildiri yayımladı ve soruşturmayı bir üst birime bildirmeyi mecbur kılan yeni Adli Kolluk Yönetmeliği'nin, davaların önünü tıkayacağını ve Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.
27 ARALIK: DANIŞTAY ADLİ KOLLUK YÖNETMELİĞİ’NİN YÜRÜTMESİNİ DURDURDU
Danıştay 10. Dairesi, Adli Kolluk Yönetmeliği'nin, "kolluk amirinin adli olayları mülki idare amirine derhal bildirmesi" ve "cumhuriyet savcısının soruşturmaları cumhuriyet başsavcısına bildirmesini" zorunlu kılan hükümlerinin yürütmesini, davalı idarelerin savunmaları alındıktan veya yasal cevap verme süresi geçtikten sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar oy çokluğuyla durdurdu.
29 ARALIK: BEKİR BOZDAĞ BÖYLE BUYURDU
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'ya "Yetki devri yenilenmesi" isimli bir yazı göndererek, kurum adına açıklama yapma yetkisinin artık kendi bakanlığında olduğunu bildirdi.
5 ŞUBAT: BİLAL ERDOĞAN İFADE VERDİ
Bilal Erdoğan, 25 Aralık operasyonu ile ilgili soruşturmayı yürüten savcılara ifade verdi. Bilal Erdoğan'ın avukatı, "Suçlamaların tamamı soyut iddia ve yorumlardan ibarettir" açıklamasında bulundu.
24 ŞUBAT: BİLAL, PARALARI SIFIRLA! ANLAMADIM BABACIĞIM
24 Şubat 2014’te 17 Aralık operasyonu sonrası internete sızdırılan ses kayıtlarına bir kayıt daha eklendi. Youtube’a yüklenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen konuşma, 17 Aralık günü, yani rüşvet operasyonunun yapıldığı gün gerçekleşmişti. Kayıtlarda Başbakan’ın Bilal Erdoğan’a iş adamlarından rüşvet karşılığı alındığı iddia edilen ve beş ayrı evde tutulan paraları elden çıkarmasını; paranın bazı iş adamlarına taşınmasını istediği duyuluyordu. Ses kaydında Başbakan Erdoğan, “Paraların tamamen sıfırlanmasını, ellerindeki tüm parayı çıkarmalarını ve paranın miktarı çok fazla yer kapladığı için taşınması dikkat çekmesin diye akşam hava karardıktan sonra evden çıkarılmasının daha iyi olacağı” talimatını veriyordu. Kayıtlara göre, son olarak elde 30 milyon Avro kaldığı ve bu parayla da Şehrizar Konakları’ndan gayrimenkul alınmasının kararlaştırılıyordu.
28 ŞUBAT: RIZA SARRAF VE BAKAN ÇOCUKLARINA TAHLİYE
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklu bulunan İranlı iş adamı Rıza Sarraf, eski bakan çocukları Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan, Hikmet Tuner ve Özgür Özdemir'in tahliyesine karar verildi. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, serbest bırakmalarla ilgili "adalet yerini buldu" açıklamasında bulundu. Rıza Sarraf, bakan çocukları ve soruşturmada adı geçen iş adamları ayakkabı kutularıyla birlikte serbest kaldı.
İLGİLİ HABER: