Felaketin etkisi 30 yıl sonra hala devam ediyor
30 yıl önce Hindistan’ın Bhopal kentinde gerçekleşen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan çevre felaketinin etkileri hala devam ediyor.
(İleri-Sağlık) 3 Aralık 1984 tarihinde Hindistan’ın Bhopal kentinde bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kökenli Union Carbide firmasına ait bir böcek ilacı fabrikasının 40 ton metil izosiyanat gazını dışarı atması sonucu 18.000 kişi ölmüş, 150.000'den fazla insan zehirlenmişti. Dünya kamuoyunda “Bhopal Felaketi” olarak anılan bu felaketin geride hasta ve sakat bıraktığı insanları tedavi eden Bhopal Tıp Derneği’nden Colin Toogood The British Medical Journal’a verdiği demeçte, felaketin üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına rağmen Bhopal sakinlerinin hala zehirlenmeye devam ettiğini bildirdi.
Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi’nin verilerine göre çevreye zehirli gaz yayılması sonucunda gerçekleşen Bhopal Felaketi nedeniyle 22 bin 917 insan hayatını kaybetti, 508 bin 432 kişi kalıcı olarak sakat kaldı ve 33 bin 781 kişi ağır yaralandı. Felakette yakınlarını kaybeden ve sakat kalan kadınların geçen ay başlattığı açlık grevindeki taleplerden birisi ise, Konsey’in açıkladığı verilerin eksik olduğu, Felaket’in bilançosunun 28 bin 212 ölü, 513 bin 334 kalıcı sakatlık ve 33 bin 823 ağır yaralı olduğunun kabul edilmesi idi. Hindistan’ın yeni Kimya Bakanı Ananth Kumar’ın açlık grevi yapan kadınların taleplerini kabul etmesi üzerine açlık grevi 14 Kasım’da sonlandırıldı.
Çevresel etkileri Çernobil faciasından bile büyük olan bu kaza sonrasında, Bhopal eyaleti doğal afet bölgesi ilan edildi. Greenpeace’in kazadan 20 yıl sonra 2004 yılında yaptığı ölçümlerde, toprakta normalin 6 milyon katı toksik madde bulundu. Facia sonrasında, Union Carbide firması bir "ticari sır" olduğu gerekçesiyle toksik maddenin adını bile açıklamaktan kaçındı. Bu durum, zehirlenenlere bir tanı konmasını imkânsız kılarken, hastanelerde ölümlerin artmasına yol açtı.
Bu facia nedeniyle açılan ve 1989 yılında sonuçlanan davada Union Carbide firması mağdurlara ve yakınlarına 470 milyon Amerikan Doları tazminat ödemek zorunda kaldı. Ancak Hindistan devletine ödenen paranın çok azı gerçek mağdurlara dağıtıldı. Mağdurlara ödenen para kişi başına yaklaşık 500 Amerikan Doları oldu.
Union Carbide firmasını satın alan ve burada üretime devam eden Dow Chemical Company ise kazazedelerle iletişime bile girmeyi reddetmektedir.