AKP’nin gözdelerinden VARYAP Varlıbaş'tan milyonlarca liralık dolandırıcılık: ‘Ya paramızı ya da tapumuzu verin’

AKP’nin gözdelerinden VARYAP Varlıbaş'tan milyonlarca liralık dolandırıcılık: ‘Ya paramızı ya da tapumuzu verin’

AKP iktidarları boyunca aldığı inşaat ihaleleriyle dikkat çeken VARYAP Varlıbaş İnşaat’ın yaptığı VARYAP Plaza’da en az 60 alıcıya 9 yıldır tapuları verilmiyor ve para iadesi yapılmıyor.

İzel Sezer - @izelsezer

İstanbul’da VARYAP Varlıbaş İnşaat’a ait VARYAP Plaza’dan ofis alan 60 kişiye 9 yıldır tapuları teslim edilmiyor. Yıllarca imar ve iskan bahanesiyle tapuları teslim etmeyen şirkete karşı başlatılan hukuki mücadele devam ederken, yıllardır mağdur edilen alıcılar İleri’ye konuştu. Mağdurlardan Sezgin Yurdakul, ‘’Tapumuzu da paramızı da alamamaktan korkuyoruz’’ derken, ismini vermek istemeyen bir başka mağdur ise ‘’Halkbank’tan icra için VARYAP Plaza’ya geldikleri ve dükkanlarımızı ölçerek satışa çıkarmaya hazırlandıkları haberini aldık’’ dedi.

Pendik ilçesinde yapımına 2012 yılı sonunda başlanan ve 32 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen VARYAP Plaza’da ofis alıcıları 9 yıldır mağdur edildi. İnşaatın bitmesine rağmen en az 60 alıcıya tapuları teslim edilmezken; şirketin, satışını yaptığı ofis ve dükkanları ipotek ederek bankalardan kredi çektiği iddia edildi.

Yaklaşık 100 bin dolar ödeyerek VARYAP Plaza’dan bir ofis alan Sezgin Yurdakul ve yaklaşık 1 milyon 80 bin dolar ödeyerek iki ofis satın alan, ismini vermek istemeyen bir başka yurttaş mağduriyetlerini İleri’ye anlattı.

‘TAPUMUZU DA PARAMIZI DA ALAMAMAKTAN KORKUYORUZ’

Mağdurlardan Yurdakul, yıllar boyunca yaşadıklarını şöyle anlattı:

‘’Ekim 2013’te Varlıbaş İnşaat’a ait VARYAP Plaza'dan bir ofis aldım, benim aldığım tarihte yapı henüz inşaat halindeydi. Satın aldığımda inşaat olması sebebiyle imar, iskân problemleri olduğunu ve tapuyu inşaat bitmeden veremeyeceklerini söylediler. VARYAP’ın, alanında büyük bir firma olmasına güvendim. Ofisi satın almak için o zamanın parasıyla 100 bin dolara yakın bir meblağ ödedim.

Tapuyu ne zaman alacağımızı sorduğumuzda bankalarla sorunlar yaşadıklarını söylediler. Sonrasında öğrendik ki firma, bize sattığı yerleri bankalara ipotek ettirerek yüz milyonlarca lira kredi çekmiş. Firma bankalara kredi borcunu ödeyemeyince de bankalar bizim satın aldığımız ofislerdeki ipotekleri kaldırmamış. Yani bize sattıkları malı kendi malları gibi göstermişler. 2015’ten bugüne kadar bizi türlü bahanelerle oyalıyorlar. Benim gibi tapusunu alamayan 60 kişi var.’’

‘DAVA AÇACAK PARAM BİLE KALMADI’

‘’VARYAP, Pendik’te dolandırıldığımız plazadan sonra da Ataşehir’de Bodrum’da başka yerler yaptı fakat oralarda mal sahiplerine tapuları verilmiş’’ diyen Yurdakul, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Bizi çok mağdur ettiler. Görüşmeye gidiyoruz bizi umursamıyorlar, bizi insan yerine koymuyorlar. Tapumuzu da paramızı da alamamaktan korkuyoruz. Dolandırıldığımız yetmezmiş gibi bankalara ipotek edilen yerlerle de biz uğraşacağız. Hiç param kalmadığı için dava bile açamadım, avukat ücretini ödeyebilecek durumum dahi yok.’’

‘‘DAVA EDERSENİZ DAHA DA UZAR’ DİYEREK OYALADILAR’

VARYAP Plaza Pendik’ten Haziran 2012’de 530 bin dolar vererek bir dükkan, 2013’ün başında da 550 bin dolar vererek ikinci bir dükkan satın alan bir diğer mağdur ise satın aldığı dükkanların Ocak 2014’te teslim edileceğinin söylendiğini fakat iskanla ilgili problemlerin çıktığı iddia edilerek teslim edilmediğini söyledi.

‘’2016 yılına kadar ofislerimiz teslim edilmediğinde, teslim iki yıl geciktiği için satış yaptıkları kişileri toplayarak bir kira ödemesi yaptılar ve Ocak 2017’de teslim edeceklerine dair bir taahhüt imzaladılar’’ diyen mağdur, ‘’Aradan yıllar geçti, bizi ‘Dava ederseniz bu iş daha da uzar, çok daha kötü olur. Biz burayı teslim edeceğiz’ gibi sözlerle oyaladılar’’ şeklinde konuştu.

‘DAVADA YOL ALAMIYORUZ’

2019 yılında şirketin, ofisleri Halkbank, Ziraat Bankası ve çeşitli bankalara ipotek gösterdiğinin ortaya çıktığını öne süren mağdur, yaşadıklarını şöyle anlattı:

‘’Bankalardan 150-200 milyon lira civarında bir para almaları ve ödememeleri sebebiyle dükkanlarımız üzerindeki ipotekler kalkmamış. Kasım 2019’da VARYAP’a ipoteksiz tapularımı vermeleri; veremiyorlarsa da paramı iade etmeleri için iki ayrı dava açtım. Davalarımdan biri çok hızlı ilerliyordu fakat dosyaya bakan savcı tayin oldu. Önceki savcının belirlediği bedeli yeni savcı fazla buldu ve tekrar bedel belirlenmesine karar verdi. Yani açtığımız davada yol alamıyoruz.’’

‘DOLANDIRICILIK GEREKÇESİYLE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK’

2019’un sonlarında, kendisi gibi mağdur edilen bir kişiyle beraber Meclis’e giderek iki komisyona VARYAP hakkında dilekçe veren mağdur, dilekçelerin ‘’Sizin işiniz hukuk işidir, dava açın’’ şeklinde geri döndüğünü söyledi. ‘’Ardından VARYAP hakkında ‘dolandırıcılık’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduk, savcı ilk önce dosyayı geri gönderdi’’ diyen mağdur, ‘’Avukatımız bazı nedenleri tekrar öne sürerek tekrar suç duyurusunda bulundu. Şu anda suç duyurusu dosyamız bir savcının karar vermesi için bekletiliyor’’ dedi.

‘HALKBANK DÜKKANLARIMIZI SATIŞA ÇIKARMAYA HAZIRLANIYOR’

İsmini vermek istemeyen mağdur, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Her hafta VARYAP Genel Merkezi’ne giderek konuşmaya çalışıyoruz, şirketin yöneticilerinden Erdinç Varlıbaş veya babası beni ne zaman görse ‘Sen hiç konuşma, sen bize hiç güvenmiyorsun’ şeklinde konuşuyorlar. 9 yıldır benim paramı ne ödediler ne de tapumu verdiler. Bir de buna karşın aşağılanıyorum, benimle muhatap olmayacaklarını söylüyorlar.

Yaklaşık bir ay önce gittiğimizde bize VARYAP’ta Halkbank’a ipotek olan tüm dükkanların Halkbank’a devredileceği söylendi. Biz de dükkanlarımızın da bu şekilde gideceğini dile getirdik. ‘Eğer biz hepsini Halkbank’a devretmezsek sizin olan mallara haciz gelir’ dediler.

Geçen hafta cuma günü Halkbank’tan icra için VARYAP Plaza’ya geldikleri ve dükkanlarımızı ölçerek satışa çıkarmaya hazırlandıkları haberini aldık.’’

Hakkındaki iddialara ilişkin görüşlerini almak istediğimiz VARYAP Varlıbaş Holding ise telefonlarımızı yanıtsız bıraktı.

VARYAP’I NEREDEN TANIYORUZ?

1975 yılında kurulan VARYAP Varlıbaş Holding, inşaat alanındaki atılımlarını daha çok AKP’nin iktidara gelmesiyle yapmaya başladı. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı, Seyrantepe Spor Kompleksi ve yeni Danıştay Binası, Varlıbaş İnşaat tarafından inşa edilen yapılar.

19 yıllık AKP iktidarı boyunca birçok projeye imza atan firmanın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı ise Süleyman Varlıbaş. Aslen ziraat mühendisi olan Varlıbaş, uzun süre Çaykur’da müdür olarak görev yaptı. Yönetim kurulu başkanlığını yaptığı firma ise bugünkü şeklini 1996 yılında aldı.

TOKİ'nin iştiraki Emlak Konut'tan İstanbul'da aldığı ihalelerle büyüyen ve bugün birçok devlet binasını da inşa eden VARYAP, İller Bankası'nda bir dönem Genel Müdür Yardımcılığı yapan Çetin İnsan'ın sahibi olduğu Ankara merkezli Sibar Yapı ile Aksaray'da Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden birini yapıyor. 519 milyon lira maliyetli ve 426 bin metrekare büyüklüğe sahip olan Aksaray Cezaevi'nin bu yıl tamamlanması bekleniyor.

 

DAHA FAZLA