Kızılay'dan 'Ensar'a 8 milyon dolar bağış' açıklaması

Kızılay'dan 'Ensar'a 8 milyon dolar bağış' açıklaması

Türk Kızılay'ın Başkent Gaz tarafından hesaplarına aktarılan 8 milyon dolarlık bağışın gerici Ensar Vakfı'na aktarıldığı ortaya çıktı. Kızılay üzerinden yapılan para akışının, Torunlar GYO'nun vergi kaçırması için yapıldığı anlaşıldı.

Türk Kızılay'ın Başkent Gaz tarafından hesaplarına aktarılan bağış paralarının 45 çocuğun istismar edilmesiyle gündemden düşmeyen Ensar Vakfı'na aktarıldığı ortaya çıktı. Kızılay daha önce kendi bütçesinden çeşitli vakıflara para aktardığı iddiası ile gündeme gelmişti.

Kızılay'ın kendisine Başkent Gaz tarafından muvaffakat verildiği ve Başkent Gaz'ın bu doğrultuda 29.12.2017 tarihli ve altında dönemin Başkent Gaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkent Gaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun imzası ile gönderilen belgeyle Kızılay'a tam 8 milyon dolar bağışladığı ortaya çıktı.

Başkent Gaz tarafından Kızılay'a gönderilen belgede Başkent Gaz'ın Türk Kızılay'ın hesaplarına 27.12.2017 tarihinde 8 milyon dolar aktardığı belirtilirken, yatırılan 8 milyon doların sadece 75 bin dolarının Kızılay faaliyetlerinde kullanılmasına, geriye kalan 7 milyon 925 bin doların ise Türk Kızılayı ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat edildiği belirtildi.

KIZILAY ÜZERİNDEN ENSAR'A MALİ DESTEK

Gazzetta9'dan Celal Eren Çelik'in haberine göre, belgede "...Bu amçla belirtilen tutarın (7 milyon 925 bin dolar) Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz" ifadelerine yer verildi...

Böylece Başkent Gaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na mali destek sağlamış olduğu da ortaya çıktı.

KIZILAY'A YAPILAN TÜM BAĞIŞLAR VERGİDEN DÜŞÜLEBİLİYOR

Başkent Gaz'ın Ensar Vakfı'na bağışını niçin doğrudan değil de Kızılay üzerinden yaptığı ise ayrı bir tartışma konusu. Son yapılan düzenlemeyle birlikte Kızılay'a yapılan tüm bağışlar "tamamen" vergiden düşülebiliyor.

Yani AKP'ye yakınlığı ile bilinen Torunlar GYO'nun satın aldığı Başkent Gaz, 8 milyon TL'yi önce Kızılay'a yatırarak vergiden düşüyor. Ardından ise paranın Kızılay'ın hesabında 75 bin doları kalacak şekilde 7 milyon 925 bin dolar tutarındaki kısmınının Kızılay hesabından Ensar Vakfı'na aktarılması için muvafakat vermiş oluyor.

TORUNLAR GYO 8 MİLYON DOLARI VERGİDEN DÜŞTÜ

Böylece hem Başkent Gaz'ın sahibi Torunlar GYO 8 milyon dolar vergiden düşüyor, hem de Ensar Vakfı'na mali kaynak aktarımı sağlanmış oluyor. Öte yandan paranın ilk olarak aktarıldığı Kızılay'ın tüzüğündeki tanımlanan görev ve sorumluluk alanlarında "cami, yurt yaptırmak" gibi bir görev tanımı bulunmuyor. Bu nedenle belgeden Ensar Vakfı ile Kızılay arasında yapıldığı anlaşılan "yurt yaptırma" protokolü, Kızılay'ın görev ve sorumluluk alanı dışında kalıyor.

KIZILAY'DAN AÇIKLAMA

Kızılay'dan yapılan açıklamada, söz konusu haber doğrulanırken, Başkent Gaz'dan "hayırsever firma" olarak bahsedildi.

Açıklama şöyle:

"Söz konusu haberde adı geçen hayırsever firma, Kızılay'a bağışta bulunmuş ve şart olarak eğitim hizmetlerine destek vermek amacıyla öğrenci yurdu yapılmak üzere habere konu olan vakfa aktarılmasını istemiştir. Kızılay da bu şartı, bağışçının istekleri doğrultusunda yerine getirmiştir. Hayırsever vatandaşlarımız ve duyarlı şirketlerimiz, Kızılay'a doğrudan bağış yapıp herhangi bir şart öne sürmedikleri gibi, bazı bağışlarını da bazı faaliyetlerde kullanma şartı ile yapmaktadırlar. Kızılay'ın resmi internet sayfasına girildiğinde onlarca şartlı bağış hesabı olduğu görülecektir. Kimi firmalar bağışlarıyla sadece tekerlekli sandalye alınması kimi firmalar da su kuyuları açılmasını istemektedir."