Başkanlık sisteminde 479 bin esnaf iflas etti

Başkanlık sisteminde 479 bin esnaf iflas etti

2018 yılından bu yana iflas eden esnaf sayısı 479 bini aştı.

Başkanlık sistemine geçilen 2018 yılından bu yana 479 bin 736 esnaf iflas etti. CHP'li Veli Ağbaba'nın derlediği verilere göre bu yılın ilk 6 ayında da 58 bin eflas faaliyetlerine son verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, esnaf sicil gazetesi verilerinden başkanlık sisteminin 4. yılında yaşanan esnaf iflaslarını derledi.

Geride kalan 4 yılda yarım milyona yakın esnafın işini kaybettiğini vurgulayan Ağbaba, "Adım adım geliyorum diyen ekonomik kriz son 2 yılda önü alınamaz bir buhrana dönüştü. Başkanlık sistemi küçük esnafın sonunu getirdi. 2018’den 2022’nin mayıs ayına kadar geçen sürede 479 bin 736 esnaf meslekten ve sicilden terkinini yaptı" bilgisini paylaştı.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, "Sadece bu yılın ilk 6 ayında meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı ise 58 bine dayandı" diyen Ağbaba, "2018’den Mayıs 2022’ye kadar toplamda 248 bin şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi tasfiye edilerek veya kapanarak iflas etti" ifadelerini kullandı.

'TOPLU İFLASLARDAKİ ARTIŞ KAÇINILMAZ'

İflasların nedenlerine de değinen Ağbaba, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük ekonomik krizlerinden birinin yaşandığı bu süreçte şirketler ve gerçek kişi ticari işletmeleri bir bir kapısına kilit vurmaya başladı. Artan döviz kuru, yüksek maliyetler ve enflasyonun son 24 yılın zirvesine çıkması şirketleri ve ticari işletmeleri tek tek kapanmasına neden oldu. İşletmelerin borç yükü ve artan maliyetleri de göz önüne alındığında toplu iflaslardaki artış ne yazık ki kaçınılmaz. En nihayetinde ülke ekonomisi yaşanan iflaslar neticesinde tamamen durma noktasına gelecek" değerlendirmesinde bulundu.