'Başkanlığa rahat geçiş için kara paraya yeşil ışık yakıldı'

'Başkanlığa rahat geçiş için kara paraya yeşil ışık yakıldı'

TBMM Komisyonu'ndan geçen Varlık Barışı hakkında konuşan Nurettin Canikli, yurt dışından gelen para için herhangi bir soruşturma yapılmayacağını söyledi. İleri Haber ekonomi editörlerinden Ahmet Yalçın, Varlık Barışı'nı değerlendirdi.

TBMM Komisyonu'ndan geçen Varlık Barışı hakkında konuşan Nurettin Canikli, yurt dışından gelen para için herhangi bir soruşturma yapılmayacağını söyledi. İleri Haber ekonomi editörlerinden Ahmet Yalçın, Varlık Barışı'nı değerlendirdi. Yalçın'a göre, "yurtdışındaki kara paranızı olduğu gibi, yurtiçindeki kara paranızı da bir şekilde yurtdışına kaçırdıktan sonra tekrar 'bu benim yurtdışında tuttuğum varlığım' diyerek içeri sokabileceksiniz."

Yalçın AKP'nin başkanlık rejimi tartışmasına mali açıdan rahat şekilde girmek istediğini belirtti. 

CANİKLİ: 'HER ŞEY KÖRFEZ SERMAYESİ İÇİN'

TBMM’de komisyondan geçen Varlık Barışı düzenlemesiyle ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Bu sistem hiç bir şekilde kara para ya da illegal parayı teşvik etmiyor, o kapıları aralamıyor. Burada esas hedef Körfez sermayesi. Paralarına el konulan Körfez ülkeleri riski dağıtmak istiyor. Biz de bunu Türkiye’ye kanalize etmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Gelecek paraların kaynağı konusunda araştırma, soruşturma yapılabileceğini ama paranın gelmiş olmasından dolayı soruşturma yapılmayacağını kaydeden Canikli, “Varlık barışı düzenlemesi son derece önemli bir düzenlemedir. Bu düzenleme ile yurt dışından Türkiye’ye sermaye getirmeye çalışıyoruz, daha önce de yapıldı. Ülkeye giren bir sermayenin, istediği zaman da çıkabilmesi imkânının sağlanması gerekir, ilave bir bedel ödememesi gerekir. Getirdiği para esas alınarak bir soruşturma ya da ona benzer bir uygulama ile karşı karşıya kalmaması gerekiyor” dedi.
"Bu sistem hiçbir şekilde, kara para ya da illegal parayı teşvik etmiyor, o kapıları aralamıyor. Bu paralar uluslararası bankacılık sisteminden geliyor” diyen Canikli offshore paralar ve İsviçre'deki paralar için de kapıların açık olduğunu söyledi.

'KARA PARANIZI RAHATLIKLA GETİREBİLİRSİNİZ!'
Canikli'nin açıklamalarını İleri Haber ekonomi editörlerinden Ahmet Yalçın değerlendirdi:  
"Varlık Barışı'na ilişkin Nurettin Canikli ve diğer yetkililerin sözlerinden anlaşılan şu: 31 Aralık 2016'ya kadar yurtdışında tutulan varlıkların (döviz, altın, tahvil vb.) yurtiçinde bir finansal kuruluşa bildirilmesi durumunda vergi alınmayacak ve hakkında bir sorgulama işlemi yapılmayacak. Dolayısıyla yurtdışındaki kara paranızı olduğu gibi, yurtiçindeki kara paranızı da bir şekilde yurtdışına kaçırdıktan sonra tekrar "bu benim yurtdışında tuttuğum varlığım" diyerek içeri sokabileceksiniz. 

'BU DEFA VERGİLENDİRME YOK'
Bu, krizden sonra yapılan dördüncü varlık barışı, ancak diğerlerinde belli bir vergilendirme vardı ancak bu defa bir vergilendirme de söz konusu olmayacak. Hükümetin Brexit sonrası Türkiye ve benzeri ülkelere yoğun sermaye girişi beklentisi var. Halihazırda, referandumdan bugüne az gelişmiş ülkelere toplamda 5 milyar dolarlık bir fon girişi olduğu tahmin ediliyor. 

'BAŞKANLIĞA RAHAT GEÇİŞ İÇİN'
AKP iktidarının başkanlık/partili cumhurbaşkanlığı hamlesine mali açıdan rahat girebilmek için içeride Merkez Bankası'na faiz indirtip, kredi maliyetleri daha da aşağı çekerek, tüketim ve büyümeyi bir süreliğine desteklemek istiyor. Varlık Barışı uygulamasını ve Brexit sonrası sermaye girişi için engellerin kaldırılmasını da bunlara tamamlayıcı politikalar olarak görebiliriz. Binali Yıldırım'ın son açıkladığı yatırım teşvik paketi de bu genel hedeflerle uyumlu. Öte yandan, Rıza Zarrab vb. soruşturmalar sürerken, bu adımla Türkiye bankaları üzerindeki şüphelerin daha da artacağı söylenebilir. 
 

DAHA FAZLA