‘Başkan’ yardımcısının ilginç yükselişi

‘Başkan’ yardımcısının ilginç yükselişi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve OHAL’in bir numaralı bürokratı Fuat Oktay, Başbakanlığı kapatıp Saray’a yardımcı oldu. İşte Oktay’ın ‘ilginç’ yükselişi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tamamını Cumhurbaşkanlığı’na bağladığı yeni hükümet sisteminde, yepyeni bir makam olan Cumhurbaşkanı Yardımcımlığı’na, son Başbakan Binali Yıldırım’ın müsteşarı Fuat Oktay’ı getirdi. Erdoğan’ın birden fazla olacağı belirtilen Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı’nda ilk tercihi neden Fuat Oktay oldu?

FORD, CHRYSLER...

1964 Yozgat doğumlu Oktay; Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. ABD’de otomotiv sektörünün merkezi olan Detroit’teki Wayne State Üniversitesi’nden işletme ve imalat mühendisliği alanlarında yüksek lisans, endüstri mühendisliği alanında ise doktora derecelerini aldı. ABD’de bulunduğu süre içerisinde Ford, General Motors ve Chrysler gibi büyük firmalarda çalıştı.

AKP-THY YAKINLAŞMASI

THY’nin Teknik Anonim Şirketinde Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttüğü 2008- 2012 yılları şirketin AKP hükümetleri ile yakın temas kurduğu yıllar oldu. Ayrıca Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TAI) yöneticiliği de yapan Oktay, Türk Telekom AŞ’nin de yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevlerini sürdürüyor. 2012’den 2016’ya kadar AFAD Başkanlığı’nı yürüttü. 2015 yılında taşkın ve heyelan felaketinde 9 kişinin yaşamını yitirdiği Hopa yerine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize Güneysu’da selden etkilenen vatandaşları ziyaret etti. Hopa için açıklama yapmak yerine, “Rize’de can kaybının olmaması sevindirici” dedi.

DAVUTOĞLU KRİZİNDEN SONRA

Oktay’ı AFAD Başkanlığı’na da başbakanlığı döneminde Erdoğan atamıştı. Erdoğan 2015 yılında AFAD’ı Uluslararası Kamu Markası ilan etti, Oktay ödülü Erdoğan’ın elinden aldı. Son Başbakan Binali Yıldırım tarafından 19 Haziran 2016’da ise Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi. Oktay, görevi Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiler Kararnamesi ile Dünya Ticaret Örgütü nezdinden Türkiye Daimi Temsicliği’ne atanan Kemal Madenloğu’ndan devraldı. Madenoğlu’nun müsteşar olmasının Erdoğan ile Davutoğlu arasında sorun olduğu iddia edilmişti. Ancak sonunda Davutoğlu’nun istediği olmuş, Davutoğlu sağ kolu olarak Madenoğlu’nu atamıştı.

OHAL’İN MÜSTEŞARI

Göreve geldikten yaklaşık 1 ay sonra Türkiye, 15 Temmuz darbe girişimini yaşadı. Başbakan Müsteşarı olarak 2 yıldır devam eden Olağanüstü Hal yönetiminin tüm mevzuatının belirlenmesinde, OHAL KHK’larının oluşmasında belirleyici oldu. 130 bin kişinin ihraç edildiği OHAL KHK’larının hazırlanması uygulanmasında bir numaralı bürokrat yine Oktay’dı. Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hazırlanmasında, 16 Nisan referandumu sırasında, 24 Haziran erken seçimlerinde bürokrasinin bir numaralı bürokratı olan Oktay, Başbakanlığın kapatılmasının da içinde olduğu uyum yasalarında da etkili olduktan sora Saray’a geçti.