Basın tarihine geçecek rekor ceza: Evrensel'e 45 gün ilan kesme cezası verildi

Basın tarihine geçecek rekor ceza: Evrensel'e 45 gün ilan kesme cezası verildi

BİK, Evrensel gazetesine basın tarihine geçecek 45 günlük ilan kesme cezası verdi. Karara Ragıp Zarakolu’nun "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlığıyla yayımlanan yazısı gerekçe gösterildi.

İleri Haber

Basın İlan Kurumu (BİK); Evrensel gazetesine Ragıp Zarakolu’nun "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlığıyla yayımlanan yazısını gerekçe gösterirerek 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi. Evrensel Avukatı Devrim Avcı, BİK'in basın tarihine geçecek ceza kararına itiraz edeceklerini belirtirken, “45 günlük ilan kesme cezası şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası. İfade özgürlüğü kapsamında bir köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesi hukuk ile açıklanabilir değil” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Evrensel ile Artı Gerçek adlı internet sitesinde 5 Mayıs 2020 tarihinde "Makus Kaderden Kaçış Yok’"başlığıyla yayımlanan Ragıp Zarakolu’nun köşe yazısına ilişkin sosyal medyada linç kampanyası başlatılmıştı.

Linç kampanyasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un suç duyurusu ile soruşturma açılmıştı.

"Darbe mesajı vererek anayasal düzeni hedef almak" suçlaması ile yürütülen soruşturma kapsamında Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı, 14 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne giderek ifade vermişti.

13 Mayıs 2020'de toplanan Basın İlan Kurumu da aynı yazı ile ilgili soruşturma başlatmıştı.

Basın ahlak Yasasının 129 sayılı Genel Kurul Kararı’nın 1. maddesi ile aynı maddenin (a); (ç); (d) ve (ı) bentlerinin ihlal edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında  Evrensel'den savunma talep edilmişti.

27 Mayıs 2020 tarihinde gönderilen savunmada, yazıda Türkiye siyasi tarihini kısa bir özeti yapılarak siyasi iktidarların iktidara gelme ve gitmesi, seçilmesi ve seçimi kaybetmesi, iktidarı alabilmek ve iktidarda kalabilmek için yaptıkları koalisyonlar birlikteliklerinin açıklandığına vurgu yapılmış, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM karar örneklerinin de yer aldığı savunmada söz konusu yazının hukuka uygunluk sınırları içinde eleştiri ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtilmişti.