Basın özgürlüğünü kısıtlayan Emniyet genelgesi hakkında ‘durdurma’ kararı

Basın özgürlüğünü kısıtlayan Emniyet genelgesi hakkında ‘durdurma’ kararı

Polis şiddetinin kamuya yansımasını engellemek için, ‘kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği’ bahanesi ile kamusal alanda görüntü alınmasını yasaklayan genelgenin yürütmesi durduruldu.

İleri Haber

Polis şiddetinin basına yansımasını engellemek için kamusal alanda görüntü alınmasını engelleyen uygulamanın yürütmesi durduruldu.

Danıştay 10. Dairesi, haberleşme ve basın hürriyetini kısıtlayan uygulama, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtilerek genelgeye ‘dur’ dedi. Karar oybirliğiyle alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Nisan 2021’de yayımladığı genelgeyle kamusal alanda, "polislerin görevlerini yaparken" ses ve görüntü kaydının alınmasını engellemek istemişti. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayınlanan genelgede gerekçe olarak “özel hayatın gizliliğinin ihlali” gösterilmiş ve ses ve görüntü kaydı alınmasının, ‘kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği’ iddia edilmişti.

Emniyetin genelgesine büyük tepki yağmış, basın ve meslek örgütlerinden, siyasi partilere kadar pek çok kurum kuruluş açıklama yaparak genelgenin basın ve ifade özgürlüğüne engel olacağını ifade etmişlerdi. Kolluk güçlerinin kötü muamelesini gizleme amacı taşıyan genelgenin, sansür kılıfı kullanmasının Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulanmıştı.

DAHA FAZLA