Basın özgürlüğü tüm dünyada tehdit altında: 113 ihlal

Basın özgürlüğü tüm dünyada tehdit altında: 113 ihlal

Koronavirüs salgını günlerinde basına olan baskı tüm dünyada devam ediyor. IPI’nin açıkladığı raporda Türkiye’den 3 ihlale yer verildi. Bu ihlallerin arasında RTÜK’ün verdiği cezalar ile gazetecilere açılan soruşturmalar yer aldı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde de basına yönelik baskı dünyanın pek çok yerinde sürüyor. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) salgın sürecinde dünyada yaşanan ifade özgürlüğü ihlallerinin istatistiklerini yayınladı. Yayınlanan istatistiklerine göre salgın sürecinde dünya genelinde 113 ihlal yer alırken bunlardan 3’ü ise Türkiye’de yaşandı. IPI’ın açıklamasında, bu süreçte bağımsız haber akışının her zamankinden daha önemli olduğu ifade edilirken ‘’Covid-19 için alınan acil durum önlemleri basın özgürlüğünü azaltmak için kullanılmamalı’’ denildi.

‘’Covid-19: Bölgelere göre medya özgürlüğü ihlallerinin sayısı’’ başlığıyla yayınlanan istatistiklerde saptanan ihlaller alanlarına göre şöyle oldu:

*Tutuklama/Gözaltı: 31

*Bilgiye erişim kısıtlamaları: 13

*Sansür: 20

*Asparagas haberlere karşı aşırı sıkı tedbirler: 10

*Sözlü veya fiziksel saldırı: 39

TÜRKİYE DE RAPORDA

Ülkelerde yaşanan hak ihlallerini detaylandıran IPI raporunda Türkiye’deki 3 ihlale de yer verdi. RTÜK’ün FOX TV, TELE 1, Halk TV ve Haber Global’e verdiği idari para cezaları ve yayın durdurma cezaları hatırlatılan raporda, Twitter hesabından yaptığı “ey İBAN edenler” paylaşımı nedeniyle ‘’halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’’ suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Hakan Aygün yer aldı.

Mardin Devlet Hastanesi’nde koronavirüs testi pozitif çıkan çocuklarla diğer çocukların aynı ünitede tutulduğu iddiasına ilişkin haberi nedeniyle hakkında soruşturma açılan Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal’a da yer verildi. Konuyla ilgili daha önce bir açıklama yapan IPI İcra Direktörü Barbara Trionfi, şu ifadeleri kullanmıştı: “Bağımsız haber organları halkı hem virüs konusunda bilgilendirme hem de açık diyalog sürdürmede etkin rol oynuyor. Dezenformasyon çağında halkın güvenebileceği haberlere ihtiyacı var.

Bu aşamada hükümetlerin Covid-19 ile mücadelede bağımsız medyanın çalışmalarını desteklemesi kritik önem taşıyor.”

RTÜK’E TEPKİLER SÜRÜYOR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Fatih Portakal’ın sunduğu FOX TV Ana Haber programına üç kez verilen yayın durdurma cezasına yönelik tepkiler sürüyor. Halk TV ana haber spikeri İrfan Değirmenci, “FOX Haber’in RTÜK cezası, yayın durdurma, ne vakit uygulanırsa sevgili Fatih Portakal bil ki burada da bir haber stüdyosu var. Arzu edersen Halk Ana Haber’i birlikte sunabiliriz” dedi. Kanalda yayımlanan Çalar Saat programını sunan İsmail Küçükkaya verilen cezaya ilişkin yaptığı açıklamada, ‘FOX’un yöneticilerinin ihale kovalamadığını’n altını çizdi. İzmir Barosu, ise konuya ilişkin yayımladığı açıklamasında iktidarın borazanlığını yapmayıp halkın doğru ve tarafsız habere erişimi için görev yapan, her türlü baskıya karşı suskunluğu değil mücadeleyi seçen özgür basının yanında olduklarını belirtti.

DAHA FAZLA