Basın kartı olan gazetecilerin sayısı iki yılda 58 kişi azaldı
CHP'li Atila Sertel’in soru önergesini yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’de 2020 yılı sonu itibarıyla 15 bin 148 basın kartı sahibi basın mensubu olduğunu açıkladı.
18-02-2021 12:58

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi hazırladı.
Sertel'in basın kartı iptal edilen ve kart almak için bekleyen gazetecilerin sayısına ilişkin sorusuna yanıt vermeyen Oktay, Türkiye’de 2020 yılı sonu itibarıyla 15 bin 148 basın kartı sahibi basın mensubu olduğunu açıkladı.
İki yıl önce basın kartı sahibi gazeteci sayısı 15 bin 206 olarak açıklanırken aradan iki yıl geçmesine rağmen bu sayının 58 kişi eksilmesi dikkat çekti.
'BASIN KARTI MESLEK ÖRGÜTLERİ TARAFINDAN VERİLMELİ'
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında tek adam keyfi yönetiminin yansımasının olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, basın kartlarının önceden olduğu gibi basın meslek örgütleri temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından verilmesi gerektiğini söyledi. Sertel, “Gazetecilerin basın kartlarının basın meslek örgütleri tarafından verilmesine yönelik talebimiz sürmektedir. Basın kartları eskiden olduğu gibi Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Gazeteciler Cemiyeti Ankara, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından verilmelidir. Oysa bugün komisyon tek kişi tarafından yönetiliyor ve istediğine kart verilip muhalif gördüklerine verilmeyen bir yapı sergileniyor. Bu da Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü açısından yüz kızartıcı bir durumdur. Utanılacak bur durumdur. Bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum” diye konuştu.
'İPTAL EDİLEN BASIN KARTLARI GİZLENİYOR'
Çok sayıda basın kartı başvurusunun uzun süredir bekletildiğini yine çok sayıda gazetecinin kartının iptal edildiği bilgisine sahip olduklarını ifade eden Sertel, doğru bilgiye ulaşmak için soru önergesi verdiklerini ancak soruların da yanıtsız bırakıldığını söyledi. Sertel, şunları söyledi:
“Gazetecilerle ilgili 14 Aralık 2020 tarihinde basın kartları sayısına ve iptallere ilişkin bir soru önergesi verdim. Cevabı iki ay sonra geldi. Bize sadece basın kartı sayısı açıklandı. İptallere ilişkin ise iptal işlemlerinin Basın Kartı Yönetmeliği’nin 29’ncu maddesine göre yapıldığı söylendi. Oysa iki yıl önce verdiğimiz soru önergesinde daha ayrıntılı bilgilere ulaşmış, sorularımızın cevabını almıştık. Şimdi neden gizleniyor anlamak mümkün değil. Basın kartlı gazeteci sayısında normal şartlarda artış olması gerekirken iki yıl öncesine göre düşüş olması dikkat çekici. O dönemde 581 başvurunun değerlendirmede olduğu söylenmişti. Basın kartlı gazeteci sayısı iki yıl öncesine göre düştüğüne göre 581 başvuru ne olmuştur? Ya o yeni başvuruların hiçbiri olumlu sonuçlanmadı ya da daha sonra yeni iptaller yapıldı ve toplam sayı düştü. Bize bunları açıklamıyorlar. 2018’de verdikleri yanıtı şimdi vermiyorlar. Biz bu soruları sormaya devam edeceğiz. Gazetecilerin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Milletvekillerinin soru sorma hakkını sonuna kadar kullanacağız.”
İLGİLİ HABERLER
Avrasya Tüneli için 54 milyon dolar ödenecek
Avrasya Tüneli için geçen yıl verilen araç garantisinin yarısına bile ulaşılamadı. 2020 yılında geçmeyen 12 milyon 697 bin araç için Hazine’den 54 milyon 851 bin dolar daha çıkacak.
07-03-2021 08:26

2020 yılında 25 milyon 194 bin geçiş garantisi verilen Avrasya Tüneli'nden geçen araç sayısı, 12 milyon 496 bin oldu. Böylece garantinin yarısına bile ulaşılamadı.
Günde 69 bin geçiş garantisi verildi ancak 12 ay boyunca bu rakam hiçbir zaman yakalanamadı. Hazine, Avrasya Tüneli'ni işleten şirkete 2020 yılında geçmeyen 12 milyon 697 bin araç için 54 milyon 851 bin dolar (411 milyon TL) ödeyecek.
Sözcü gazetesinden Başak Kaya'nın haberine göre, CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, "Hazine'den çıkan para korkunç rakamlara ulaşıyor. Bu para halkın vergileri… ‘Virüs var onun için araç sayısı düştü' diye savunma yapıyorlar. 2017-2018'de virüs var mıydı, yine hedef tutmadı. Zafer Havalimanı'nda yüzde 99.5 oranında hedef sapmış. İlkokul öğrencisi bile daha iyi hesap yapar” dedi.
Murat Kurum: Depremi biz terörle mücadele gibi önemsiyoruz
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı Bartın ziyaretinde, “Depremi biz terörle mücadele gibi önemsiyoruz” dedi.
06-03-2021 19:03

Bartın Valiliği'ni ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İl Değerlendirme Kurulu toplantısının ardından bazı açıklamalarda bulundu. Kurum açıklamasında "Depremi biz terörle mücadele gibi önemsiyoruz. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında başlatmış olduğu seferberlik kapsamında bugüne kadar 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağladık. Ve şu anda devam eden 272 bin bağımsız bölümden oluşan konutun inşaatı gerek TOKİ Başkanlığımızla gerekse belediyelerimiz eliyle Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülmektedir. Bu kapsamda vatandaşımıza 15,5 milyar lira gerek kira gerekse kamulaştırma yardımları oldu. Ülkemizin 5 yıllık hedeflerinde acil öncelikli 1,5 milyon konutunu sağlamaktır" ifadelerine yer verdi.
‘BAKANLIK OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ’
Bakan Kurum vatandaşlara bu süreçte mağdur olmamaları için destek verdiklerini ifade ederek, açıklamasına şöyle devam etti:
"Bununla ilgili şehirlerimize giderek, kentsel dönüşüm kararlarımızı alıyoruz. Diğer taraftan vatandaşlarımızın bu süreçte mağduriyet yaşamaması için meclisimizde önemli kararlar aldık. Bununla ilgili bakanlığımızın faydalandırdığı kredi miktarlarını 125 binlerden 200 bin TL’ye çıkardık. Amacımız, hedefimiz ülkemizde riskli olduğunu düşündüğümüz vatandaşımızı rızası çerçevesinde, yerinde hızlı ve gönüllü prensipleriyle dönüştürmektir. Son bir asırdır 80 bin vatandaşımızı yitirdik. Bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız.”
Bakan Koca illere göre vaka sayılarını açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı verilere göre 100 bin kişiye düşen vaka sayısında ilk 3 sırayı 348 ile Samsun, 314 ile Sinop, 282 ile Giresun alırken, İstanbul'da ise 100 bin kişide vaka sayısı 89,9'dan 111,5'e yükseldi.
06-03-2021 17:18

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 27 Şubat-5 Mart haftasında illere göre 100 bin kişiye düşen koronavirüs (Covid-19) vaka sayısının güncel haritasını paylaştı.
İllere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 111,57, Ankara'da 54,83, İzmir'de 66,47 oldu.
Bakan Koca'nın paylaşımı şöyle:
"Her hafta açıkladığımız illerimizde 100.000 nüfusa düşen haftalık toplam vaka sayısının güncel haritasını ilan ettik. Kademeli ve kontrollü normalleşeceğiz."
Kontrollü normalleşme için illerimizin 100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayılarını içeren insidans haritasının güncel hali ektedir. Yüksek riskli illerimiz risklerini düşürmek için daha tedbirli olmalı. Normalleşme kontrollü gerçekleşmeli. pic.twitter.com/wt7YsOJ7qQ
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) March 6, 2021
Bu hafta ne kadar tedbirli olursak şehirlerimizin rengi ona uygun olarak şekillenecek. Mevcut avantajlarımızı kaybetmemek için daha dikkatli ve temkinli hareket etmeliyiz.
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) March 6, 2021
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Koronavirüs'e yakalandı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, Koronavirüs'e (Covid-19) yakalandığı belirtildi.
06-03-2021 15:38

Üç gün önce belirti gösteren Erbaş’ın yapılan testi pozitif çıktı ve tedavi altına alındı.
Sözcü gazetesinin haberine göre; Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Bitlis'te şehit olan 11 asker için Ankara'da Ahmet Hamdi Akseki camiinde yapılan cenaze törenine Covid-19 testi pozitif çıktığı için katılamadı.
Erbaş'a yakın bir isim, "Hocamız'ın durumu iyi. Testi pozitif çıktı ama herhangi bir semptomu yok. Evinde dinleniyor" dedi.
İki siyasi partinin hukuki varlığı sona erdi
Anayasa Mahkemesi, kurulduktan sonra kongrelerini yapmayan iki partiyi kendiliğinden dağılmış sayılarak hukuki varlıklarının sona erdiğine karar verdi.
06-03-2021 14:41

Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 2011'de kurulan, ilk büyük kongresini 2013'te yaptıktan sonra üst üste iki kez büyük kongresini gerçekleştirmeyen Engelsiz Türkiye Partisi'nin kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi talebiyle iddianame hazırladı.
İddianamede, Siyasi Partiler Kanunu uyarınca büyük kongrenin parti tüzüğünün göstereceği süreler içinde toplanması gerektiği, bu sürenin iki yıldan az, üç yıldan fazla olamayacağı belirtildi.
Engelsiz Türkiye Partisinin 2013'ten bu yana büyük kongresini gerçekleştirmediği ifade edilen iddianamede, Siyasi Partiler Kanunu'nun 121. maddesinin atfı nedeniyle derneklerin sona erme hallerini düzenleyen Türk Medeni Kanunu'nun 87. maddesi uyarınca genel kurul toplantısının iki defa üst üste yapılamamasının kendiliğinden sona erme hallerinden biri olduğu vurgulandı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca 2016'da kurulan ancak büyük kongresini gerçekleştirmeyen ve zorunlu organlarını oluşturmayan Büyük Türkiye Partisinin kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi istemiyle iddianame hazırladı.
İddianamede, Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, ilk büyük kongrenin partinin tüzel kişilik kazanmasından başlayarak iki yıl içinde toplanması gerektiği, buna karşın Büyük Türkiye Partisinin büyük kongresini Siyasi Partiler Kanunu'na uygun yapmadığı ve zorunlu organlarını oluşturmadığı kaydedildi.
Anayasa Mahkemesi, Engelsiz Türkiye Partisi ile Büyük Türkiye Partisinin ilgili yasal düzenlemeler gereğince dağılmış sayılarak hukuki varlıklarının sona erdiğine, her iki partinin tüm mallarının Siyasi Partiler Kanunu'nun 110. maddesi uyarınca Hazineye geçmesine karar verdi.
SİYASİ PARTİ MALİ DENETİMLERİ
Öte yandan Anayasa Mahkemesi, 5 siyasi partinin kesin hesaplarında gösterilen gelir ve giderler ile devreden nakit toplamının eldeki bilgi ve belgelere göre, doğru, denk ve Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğunu belirledi.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre Yüksek Mahkeme, Alternatif Değişim Partisi, AS Parti ve Toplumcu Kurtuluş Partisinin 2016, İşçi Demokrasi Partisinin 2016 ve 2017, Türkiye İşsizler ve Emekçiler Partisinin ise 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ait kesin hesaplarını inceledi.
Bu partilerin kesin hesaplarında gösterilen gelir ve giderler ile devreden nakit toplamının eldeki bilgi ve belgelere göre, doğru, denk ve Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğu sonucuna varıldı.
HDP'den açlık grevlerinin 100'üncü gününde çağrı
HDP, açlık grevlerinin 100’üncü gününde cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgili açıklama yaptı.
06-03-2021 13:38

HDP'de Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu'ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, açlık grevlerinin 100’üncü gününde cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. Dede, Türkiye cezaevlerinin politik mahpuslar açısından Cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne kadar, en yoğun hak ihlallerinin yaşandığı alanlar olduğunu belirtti.
Ümit Dede'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"HAK İHLALLERİ KATLANARAK ARTTI"
"Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 2020 yılının Mart ayında ülkemizde görülmeye başlayan koronavirüs salgınıyla birlikte, pandemi tedbirleri adı altında, politik mahpuslar açısından cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, katlanarak artmış ve zaten ağır olan cezaevi koşulları, çok daha ağırlaştırılmıştır. Bir yılı aşkın süredir yürürlükte olan pandemi tedbirleri ile; politik mahpusların, tüm kültürel, sportif ve sosyal hakları ellerinden alınmış ve nerdeyse koğuşlarının dışına çıkamaz duruma getirilmişlerdir.
"YEMEK KALİTELERİ DÜŞTÜ"
Havalandırma ve gün ışığından faydalanma süreleri arttırılması gerekirken aksine kısaltılmıştır. Kapalı cezaevlerinin yemek ihtiyacını karşılayan, açık cezaevlerindeki mahpusların izinli sayılarak tahliye edilmeleri neticesinde, yemeklerin hem kalitesi düşmüş hem de miktarı azaltılmıştır.
"TECRİT TOPLUMSAL YAŞAMI ETKİLİYOR"
Devletin İmralı adasından başlattığı bu yönetme biçimi, Kürt meselesine yaklaşımıyla, savaş politikalarıyla doğrudan bağlantılıdır. Ve bu politikaların da sadece ülkenin içinde bulunduğu hukuksuzluk durumuyla değil, aynı zamanda savaş ekonomisinin yarattığı yoksullukla, işsizlikle, açlıkla da doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Avukatlarıyla 2019 yılında yaptığı görüşmede; ‘Fırsat verilirse bu sorunu bir haftada çözerim’ diyen, sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecridin sadece bir insan hakları sorunu olmadığı, aynı zamanda bir bütünen, siyasal ve toplumsal yaşamı etkileyen ve belirleyen bir etkiye sahip olduğunu da görmek gerekir. Tecrit edilen sadece bir kişi değil, bir toplumun barış, özgürlük ve birlikte yaşayabilme umududur.
"SAĞLIK HAKKINA ERİŞİM ENGELLENİYOR"
Sağlık hizmetine erişim hakkı, kelepçeli muayene dayatması, görevli personel tarafından hakarete uğrama ve 14 gün süren karantina adı altında tek başına tecritte tutma uygulamaları sebebiyle, mahpuslar tarafından kullanılamaz hale getirilmiştir. Birçok cezaevinde mahpusların sıcak suya erişimi kısıtlanmış, hijyen malzemeleri, ücretsiz olarak dağıtılmamıştır. Aile görüşleri bir dönem tümden iptal edilmiş, sonrasında bir kişiyle sınırlı olmak kaydıyla kapalı görüş şeklinde yaptırılmaya başlanmıştır. Bir yılı aşkın süredir açık görüş hakkından mahrum bırakılmış olan mahpuslar, ailelerinden tek bir kişiye dahi dokunamamışlardır.
"MÜCADELE KARARLILIĞINDAYIZ"
Ancak elbette bu ağır sorumluluğun yükünün mahpuslar üzerinde bırakılması, vicdanen ve siyaseten kabul edilebilecek bir durum değildir. Mahpusların uyarı niteliğinde dönüşümlü olarak devam ettirdikleri açlık grevi eylemi, sadece siyasi iktidara bir uyarı niteliğinde değil, aynı zamanda başta siyasetçiler ve hak savunucuları olmak üzere, toplumun vicdanlı tüm kesimlerine uyarı niteliğindedir. Biz de bu vesileyle, bir kez daha, açlık grevi eylemini gerçekleştiren mahpusların haklı, meşru ve yasal taleplerinin bizim de taleplerimiz olduğunu ve bu talepler kabul edilinceye kadar mücadele etme kararlılığında olduğumuzu belirtiyoruz.”