Basın emekçilerine yönelik baskı, şiddet ve gözaltılarla ilgili Soylu'yu terletecek sorular!

Basın emekçilerine yönelik baskı, şiddet ve gözaltılarla ilgili Soylu'yu terletecek sorular!

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca engelleme, şiddet ve gözaltılara maruz kalan basın emekçileri konusunu Meclis gündemine taşıdı. Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya konuyla ilgili 9 soru yöneltti.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Cezaevlerinde, tecride karşı açlık grevleri ve ölüm oruçları sürerken, eylemcilerin anneleri de çocuklarının taleplerinin karşılanması ve yaşamaları için cezaevi önleriyle, kent meydanlarında eylemlerine devam ediyor. Çok defa polis şiddetine ve işkenceye maruz bırakılan annelerin eylemlerini görüntülemeye çalışan basın emekçileri ise çok defa, bizzat polis tarafından engelleme girişimleriyle karşı karşı kalıyor.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, “Diyarbakır, Batman, Bakırköy, Gebze gibi birçok yerde, beyaz tülbentli anneler polisin öfkesine maruz kalmakta, yerlerde sürüklenip, saldırıya uğramaktadırlar. Bu şiddet, sadece annelere değil basın emekçilerine de uygulanmakta ve basın özgürlüğü engellenmektedir.” dedi.  Kolluk kuvvetlerinin eylemcilerin görüntülemeyi sadece kendilerinde hak gördüğünü belirten Uca, birçok şehirde cezaevi önünde yapılmak istenen açıklamaların şiddetle engellendiğini ve gazetecilerin gözaltına alınıp kamera ve fotoğraf makinelerine el konulduğunu söyledi.

SOYLU'YU TERLETECEK SORULAR

Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Önergede şu sorular yer aldı:

1. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında basın özgürlüğüne ilişkin maddelerde, “Basın hürdür, sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır”  denmesine rağmen, gazetecilerin görüntü çekmesi hangi kanunun hangi maddesi gereğince engellenmektedir ve fotoğraf makinelerine neden el konmaktadır?
2. Toplumdaki çok sesliliğin ve alternatif haber kaynaklarının var olması adına gazetecilerin ifade özgürlüğü; eleştirel ve araştırmacı habercilik yapma ve haber yayma hakkı gibi standartları koruma altına almak için bir çalışmanız bulunuyor mu?

3. Kısa bir süre öncesine kadar basın özgürlüğü kapsamında 'kısmen özgür' ülkeler arasında olan Türkiye’nin, son birkaç yıldır bazı endekslerde 'özgür olmayan' kategoride yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu gerilemeden nasıl kurtulmayı planlıyorsunuz?

4. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün basın özgürlüğü konusunda yayınladığı raporda, Türkiye’nin 180 ülke arasında 157. sırada yer alması basın özgürlüğü ve demokrasimizin gelişmesi açısından kabul edilebilir bir durum mudur? 2005 yılında 98. sırada iken şimdi bu kadar gerilemiş olmamızı nasıl açıklıyorsunuz? Şu an kaç gazeteci cezaevinde bulunmaktadır?

5. Gazetecilerin, mesleklerini keyfi tutuklanma, gözaltı korkusu taşımadan yapmalarını sağlamayı düşünüyor musunuz?

6. Gazetecilerin mesleklerini yapmalarını engelleyen ve şiddet uygulayan polislere ilişkin bir yaptırımınız olacak mı?

7. İktidara geldiğiniz günden, bugüne kakar kaç tane basın organı kapatıldı, kaç gazeteci işsiz kaldı?

8. Gazetecilerin görüntü almalarının engellenmesinin, kamera, ses kayıt cihazı gibi araçlarına el konulmasının herhangi hukuki bir dayanağı bulunmakta mıdır?

9. Son üç senedir kaç gazeteci gözaltına alınmış ve mesleğini yapması engellenmiştir?

DAHA FAZLA