Başbakan'a ÖSO soruları

Başbakan'a ÖSO soruları

TSK’nın Afrin saldırısında ortak hareket ettiği cihatçı ÖSO, Başbakan Binali Yıldırım'a soruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, AKP’nin Afrin'e yönelik saldırılarında TSK ile birlikte hareket eden cihatçı terör örgütü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) hakkında Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması talebiyle Meclis Genel Kurulu'na soru önergesi verdi.  

29 Temmuz 2011'de kurulan ÖSO hakkında çeşitli iddiaların söz konusu olduğu kaydedilen önergede şu ifadeler yer aldı: "Soyut bir oluşum olarak tanımlanan ÖSO gruplarıyla El-Kaide, IŞİD, Nusra ve Ahrar Şam'ın benzerlikler taşıdığı geçmişte yaşanan pek çok örnekte gözlemlenmiştir. Ayrıca ÖSO'nun zayıflamasıyla Suriye içinden ve dışından binlerce militanın, söz konusu gruplara geçmesi El-Kaide, IŞİD, Nusra, Ahrar Şam ve benzeri gibi gruplarla olan ideolojik yakınlığına işaret etmektedir. Bir diğer husus da zayıflamış bir örgüt görüntüsünde olan ÖSO'nun adı tekrar Türkiye'nin 2016'da 'Fırat Kalkanı' operasyonlarıyla Suriye'nin kuzeyine direkt askeri müdahalede bulunmaya başlamasıyla yeniden duyulmaya başlanmıştır."

Önergede Başbakan Yıldırım'a şu sorular yöneltildi:

* ÖSO ile ilgili bir rapor hazırlanması hangi ihtiyaçtan kaynaklanmıştır?

* ÖSO tam olarak nedir ve hangi ideolojik yapılardan oluşmaktadır?

* ÖSO'nun El-Kaide, IŞİD, Nusra ve Ahrar Şam gibi yapılarla ilişkisi nedir? Bu konudaki iddiaların dayanağı nedir?

* ÖSO'nun yürüttüğü faaliyetlerde El-Kaide, IŞİD, Nusra ve Ahrar Şam ve benzeri örgütlerle birlikte hareket etmesinin sebebi nedir? ÖSO'nun bu yapılarla birlikte hareket ettiği bilinmesine rağmen neden destek verilmektedir?

* ÖSO ile hükümetinizin ilişkileri ne zaman başlamıştır?

* Hükümetiniz ile ÖSO işbirliğinin temelinde nasıl bir anlaşma vardır?

* ÖSO'ya maddi destek ve silah desteği ne zamandan beri verilmektedir?

* ÖSO kaç kişiden oluşmaktadır? ÖSO üyeleri arasında kaç Türkiye vatandaşı, kaç Suriye vatandaşı bulunmaktadır?

* ÖSO'ya destek olan Türkiye vatandaşları ÖSO ile ne şekilde ve hangi gerekçe ile irtibatlaşmışladır?

 * ÖSO mensuplarının Türkiye'de eğitim gördüklerine dair iddialar doğru mudur? Bu eğitim faaliyetlerini kim finanse ve organize etmektedir?  

* ÖSO ve diğer cihatçı silahlı gruplara TSK'nin öncü birlikleri olarak savaşmaları için hangi vaatlerde bulunulmuştur?

* ÖSO'nun Efrîn'de (Afrin) Türkiye ile birlikte savaşması için maaş ödenmekte midir? Şayet bir maaş ödeniyorsa ne kadar ödenmektedir? Ayrıca ayni ve nakdi yardım söz konusu mudur? ÖSO'ya verilmek üzere ne tutarda bir ödenek ayrılmıştır?” (MA)