Başbakan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüştü

Başbakan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüştü

Başbakan Binali Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray'da görüştü.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bir araya geldi. Beyaz Saray Roosevelt Salonu'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, TSİ 19.00'da başladı ve 20.20'de sona erdi.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Başbakan Yıldırım'ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer katıldı.

"YENİ BİR SAYFA AÇILACAK"

Görüşme sonrasında Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "İki ülke arasında yeni sayfa açılacak" denilirken, ABD'nin "terör tehditlerine" karşı Türkiye'nin yanında olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca "Ortadoğu'da istikrar ABD ve Türkiye'nin çıkarınadır." ifadeleri kullanıldı.

"NEW YORK'TA GÖRÜLEN DAVA İLİŞKİLERE ZARAR VERİYOR"

Görüşmeye ilişkin Başbakanlık tarafından yazılı açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

ABD’yi ziyaret etmekte olan Sayın Başbakanımız, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bugün (9 Kasım) Vaşington’da bir görüşme yapmıştır. Görüşmede, FETÖ elebaşının tutuklanarak ülkemize iadesi, faaliyetlerinin sonlandırılması talebimiz yinelenmiştir. New York'da görülen ve ilişkilere zarar veren davalardaki sözde delillerin sahte olduğu, yasalara uygun olmayan yöntemlerle toplandığı hatırlatılmıştır.

Terörle mücadele dahil olmak üzere, ikili ilişkilerimiz ve bölgesel meseleler etraflıca ele alınmış; YPG terör örgütüne silah verilmesi konusunda duyduğumuz rahatsızlık ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentilerimiz hatırlatılmıştır.

Taraflar iki ülke arasındaki köklü müttefiklik ilişkilerinin ve stratejik ortaklığın önemini vurgulamışlar ve bu görüşmenin ikili ilişkilerde, iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve ABD arasında yapıcı diyalog temelinde yeni bir sayfa açması temennisinde bulunmuşlardır.