Başakşehir’e transfer olan Arda Turan’ın maaşının kaynağı ortaya çıktı

Başakşehir’e transfer olan Arda Turan’ın maaşının kaynağı ortaya çıktı

Gazeteci Çiğdem Toker Başakşehir’e transfer edilen Arda Turan’ın yıllık 36 milyon TL’ye karşılık gelen maaşının kaynağı olan Makro İnşaat’ı yazdı.

Medipol Başakşehir Başkanı ve AKP’li İBB Başkanvekili ve Göksel Gümüşdağ 2,5 yıl boyunca Medipol Başakşehir’de kiralık forma giyecek olan Arda Turan, yarım sezon için 2 milyon Euro ve bonus, gelecek sezon için 4 milyon Euro ve bonus alacağını açıklamıştı.

Arda Turan’a ödenecek olan paranın kaynağı AKP’ye yakınlığıyla bilinen Makro İnşaat çıktı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker, “Başakşehir’in bugünkü kurla, yıllık 36 milyon TL’ye karşılık gelen maaşı yaratma kapasite ve kaynaklarını araştırmayı düşünüyordum ki, bir cevap kendiliğinden geldi. 

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Arda Turan’ı Başakşehir’e kendilerinin kazandırdığını açıkladı. Sık sık “milli değer” vurgusu yaparak” diye yazdı.

Toker’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

Makro İnşaat, Başakşehir’deki konut projeleriyle öne çıkan bir şirket. 

Başkanının, Arda’yı Başakşehir’e “kazandırdık” dediği Makro İnşaat da AKP’nin kazandırdığı şirketlerden. Makro İnşaat, yeni değil. Yıllar içinde “büyüdü”. 

TOKİ İLE ÇALIŞIYOR

Popülerliği Borsa İstanbul’da ihraç edilen ilk gayrimenkul sertifikası dolayısıyla arttı. Park Mavera 3 adlı projenin yüklenicisi olan Makro İnşaat, TOKİ’nin uzun yıllardır çalıştığı bir konut şirketi. 

Şirketin en büyük başarısı Park Mavera 3 değil şüphesiz.

Arda’yı Başakşehir’e kazandıran Makro İnşaat’ın Ankara’nın en değerli arazilerinden birini, gerçek değerinin altında TOKİ-Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) üzerinden satın almışlığı da var. 

SAYIŞTAY RAPORUNDA

Bu konu örtbas edilmek istenen Sayıştay raporlarına konu olmuştu. Sayıştay, 2015 Yılı TOKİ denetim raporunda milyonlarca metrekarelik değerli kamu taşınmazlarının Emlak Konut GYO’ya çok düşük bedelle satıldığını eleştiri konusu yapmıştı. Uyarıya konu olarak listelenen satışlardan biri de sonra Makro’nun sahip olacağı Mühye ve Çayyolu’ndaki arazilerdi. Mühye ve Çayyolu’ndaki araziler önce 328 milyon 314 bin 175 TL’ye Emlak Konut GYO’ya satıldı, sadece üç ay sonra da Emlak Konut GYO tarafından pazarlık-açık artırmayla 2 milyar 600 milyon TL karşılığı Makro İnşaat’a verildi. 

Bundan yaklaşık üç yıl önce Ensar Vakfı Küçükçekmece Şubesi Gençlik Kolları’nca düzenlenen “Tecrübe Konuşuyor” etkinliğinde yer alan Ercan Uyan’ın, AKP Küçükçekmece Gençlik Kolları Kurucu Başkanı olduğunu da Ensar’ın sitesinden aktarmış olalım. 

Milli değerler” kolay yetişmiyor gördüğünüz gibi.