Baş dönmesi şikayetiyle doktora giden adamın vücudunun kendi kendine bira ürettiği ortaya çıktı

Baş dönmesi şikayetiyle doktora giden adamın vücudunun kendi kendine bira ürettiği ortaya çıktı

ABD'de sarhoşluğa benzer şikayetlerle doktora giden bir adamın, midesindeki maya seviyesinin artması sonucu vücudunun kendi kendine bira ürettiği ortaya çıktı.

ABD’de yaşayan bir adamın vücudunun kendi kendine bira ürettiği ortaya çıktı. 46 yaşındaki adam, bağırsaklarında bira üretimi için kullanılan maya oranının çoğalmasıyla ilk önce sarhoşluğa benzer belirtileri fark etti. Baş dönmesi, hafıza zayıflığı ve hafıza kaybı şikayetleri yüzünden işinden ayrılmak zorunda kalan adam çok sayıda doktora gitti.

Birçok doktor hastalığın adını koyamadı. Daha sonra hastalığın, ‘Auto-brewery sendromu’ (kendi kendine mayalanma sendromu/gut fermantasyonu sendromu) olduğu ortaya çıktı. Bu nadir hastalığa sahip olan kişi, yediklerinin alkole dönüşmesi sonucunda sarhoş olabiliyor.

İLK KEZ 2013 YILINDA TEKSAS'TA KEŞFEDİLDİ

Sendrom ilk kez, 2013 yılında Teksas’ta aynı şikayetlerle doktora giden başka bir adamın kanındaki alkol oranının yüksek çıkmasıyla keşfedilmişti.

Araştırmalar sonucunda ‘Saccharomyces cerevisiae’ isimli bir enfeksiyonun bu duruma sebep olduğu ortaya çıktı. ‘Auto-brewery sendromu’ndan mustarip kişi nişasta tükettiğinde maya, şekerler ile birlikte fermente ediliyor ve etanole dönüşüyor. Bu sürecin sonunda da midede ‘bira’ üretiliyor.