Barzani istifa etti

Barzani istifa etti

IKBY Başkanı Mesut Barzani, yetkilerinin hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyi’ne devredilmesi kararı oy çokluğuyla kabul edildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin yetkilerinin hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyi’ne devredilmesi kararı, Parlamento’da yapılan oylama sonucunda bugün (29 Ekim) oy çokluğuyla kabul edildi.

Rudaw'da yer alan habere göre Barzani, kapalı oturumda alınan kararın ardından ilk kez kameralar karşısına çıktı. Barzani açıklamasında Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin ABD’nin gözleri önünde Irak Kürdistan’a saldırdığını söyleyerek, “ABD buna neden sessiz kaldı?” diye sordu.

Barzani, “Kerkük için iyi bir hazırlık yapmıştık. Maalesef 16 Ekim gecesi bu büyük ihanet gerçekleşti. 16 Ekim gecesi, peşmerge ve halkımıza zehirli bir hançer sapladılar” ifadelerini kullandı.

BARZANİ İSTİFA ETTİ

IKBY Meclisi KDP Başkanvekili Omed Hoşnav, düzenlediği basın toplantısında bugünkü oturumda 1 Kasım itibarıyle görev süresi olan Barzani'nin yetkilerinin geçici süreliğine devredilmesinin görüşüleceğini ifade etti. 

Hoşnav, devralınan yetkilerin yeni başkan seçilene kadar sürdürülebileceğini söyledi. 

Barzani, istifa mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"24 Ekim'de yapılması kararlaştırılan ancak hiç kimsenin aday olmaması sebebiyle ertelenen Kürdistan Başkalık seçimlerinin ardında başkanlık görevimin tekrar uzatılmasını reddediyorum. 1 Kasım 2017 tarihinde biticek olan Kürdistan Başkanlığı görevimin uzatılmasını kabul etmiyorum. En kısa sürede parlamentonun toplanması ve Kürdistan Başkanı’nın yetkilerinin devredilmesi sorununun çözüme kavuşturulmasını talep ediyorum. Ben de peşmerge Mesud Barzani olarak milletimizin içerisinde ve aziz peşmergelerle halkımızın doğal hakları için mücadele etmeye ve milletimizin kazanımlarını korumaya devam edeceğim.”

MUHALİFLER 2 YIL SONRA MECLİSTE

KDP ile 2015 yılında başkanlık yasasının değiştirilmesiyle başlayıp siyasi çekişmeye dönüşen krizden ötürü yaklaşık 2 yıldır meclise gelmeyen muhalefet cephesi Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) de ilk defa oturuma katılma kararı aldı. 

Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami, dün yaptığı açıklamada, Barzani'nin başkanlık süresinin uzatılmasını istemediğini, bunun için de meclise bir mektup gönderdiğini açıklamıştı.