Barolardan ortak açıklama: Kadınları değil, kadın cinayetlerini durdurun

Barolardan ortak açıklama: Kadınları değil, kadın cinayetlerini durdurun

Türkiye Barolar Birliği, 81 ilin baro başkanlıkları ve TÜBAKKOM, Kadıköy’de kadına yönelik şiddeti protesto eden kadınların gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB); 81 ilin baro başkanlıkları ve TBB Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM); Kadıköy’de şiddeti protesto eden kadınların gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Kadıköy’de şiddeti protesto eden kadınlara polis saldırısı ve kadınların ters kelepçe takılarak gözaltına alınmasına barolardan ortak tepki geldi.

Kadın Meclisi'nin çağrısıyla dün Kadıköy İskelesi'nde toplanan kadınlar, "Suç bende değil her nerdeysem, ne giydiysem suç bende değil" sözleriyle danslı bir protesto gerçekleştirdi. Polis, #LasTesis için toplanan kadınlara müdahale etti. Yedi kadın gözaltına alındı. 

TBB, 81 ilin baro başkanlıkları ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu ‘nun (TÜBAKKOM) ortak imzalı açıklaması şöyle:

'BARIŞÇIL GÖSTERİYE YAPILAN MÜDAHALEYİ KINIYORUZ'

“Ülkemizde kadın cinayetlerinin hızla arttığı bir dönemde, son olarak birkaç gün önce tanımadığı bir cezaevi firarisi tarafından öldürülen Ceren Özdemir’in katledilmesinin üzüntüsünü ve dehşetini yaşadığımız bir süreçte, kadına karşı şiddeti protesto etmek amacıyla, kadınlar tarafından İstanbul’da yapılan barışçıl bir gösteriye güvenlik güçlerince yapılan müdahaleyi kınıyoruz.

'TERS KELEPÇE KABUL EDİLEMEZ'

Kadın cinayetlerine karşı yapılan haklı ve barışçıl bir toplantıya yönelik şiddet içeren bu müdahale ve gözaltılar, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesidir. Kadın cinayetlerine karşı yaşam hakkını savunmak, şiddeti protesto etmek, sorumluları göreve çağırmak demokratik bir hakkın kullanılmasıdır.

Tüm dünyada kadına karşı şiddetin simgesi haline gelen bir dans gösterisinin, polis tarafından şiddet kullanılarak dağıtılması ve göstericilerin ters kelepçe takılarak gözaltına alınmaları kabul edilemez.

'DEVLETİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ'

Kadına yönelen şiddeti önlemek, devletimizin yükümlülüğüdür. Bu doğrultuda, dayanışma gösterilmesi gereken kadınlara, kolluk güçlerinin ve talimat verenlerin uygulamış olduğu şiddeti kınıyor, gözaltına alınanların hemen salıverilmesini talep ediyoruz. Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve TÜBAKKOM olarak, kadına karşı şiddetin önlenmesi için haklı taleplerimizi dile getiriyor, mücadelemizi yılmadan sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz."

DAHA FAZLA