Baro başkanlarının engellendiği inşaat alanı ruhsatsız çıktı! 

Baro başkanlarının engellendiği inşaat alanı ruhsatsız çıktı! 

Savunma Yürüyüşü'nde baro başkanlarını taciz ederek küfür eden inşaatın yetkilileri gündeme gelirken, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, inşaatın ruhsatı olmadığını ve kendisini şantiye şefi diye tanıtan kişinin de şantiye şefi olmadığını açıkladı.

Son günlerde yapılan Savunma Yürüyüşü'nde baro başkanlarına küfür ederek taciz eden inşaat yetkilileri gündeme gelmişken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, inşaatla ilgili etkili açıklamalar yaptı.

Birgün Gazetesi'nin haberine göre İMO Ankara Şubesi'nin yaptığı basın açıklamasında, inşaatın ruhsatı olmadığının altı çizilerek, "İskan belgesi alınmış bir yapıda, ‘ruhsata tabi olması gereken çalışmanın hangi usul ve esaslara göre yapıldığı tarafımızca anlaşılamamakta’ olup, baro başkanlarına yapılan engellemenin inşaat üretim alanında güvenliği sağlamakla alakalı olmadığı anlaşılmaktadır” denildi.

ŞANTİYE ŞEFİ DEĞİLMİŞ

Baro başkanlarına şantiye şefi olduğunu ileri sürerek müdahale etmeye çalışan kişinin de esasında şantiye şefi olmadığı vurgulanan açıklamada, “Ankara İli Çankaya İlçesi Konutkent Mahallesinde bulunan 44049 ada 3 Parselde bulunan yapıya dair yapmış olduğumuz incelemede Oda kayıtlarımıza göre söz konusu yapının 28 Mayıs 2019 tarihinde Yapı Kullanma İzin Belgesi aldığı, ayrıca bu tarihten önce şantiye şefinin görüntülerde bulunan kişi değil farklı bir üyemiz olduğu anlaşılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

'ANAYASAL HAKLARI ENGELLEYEN PROVOKATİF BİR MÜDAHALE'

İMO Ankara Şubesi'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Son günlerde kamuoyunu oldukça meşgul eden Baro Başkanlarının başlattığı yürüyüş, Ankara`ya ulaştığında Anayasal hakları ihlal edilerek engellenmeye çalışılmıştır. Baro Başkanlarının yürüyüşlerinin engellendiği alan bazı basın yayın organlarında şantiye sahası olarak gösterilmiş, söz konusu alanda bulunan ve kendisini şantiye şefi olarak tanıtan bir kişi de şantiye güvenliği için Baro Başkanlarının alanı terk etmesini isteyerek toplumda gerilim yaratacak ve Anayasal hakları engellemeye yönelik provokatif bir müdahalede bulunmuştur."

'RUHSATSIZ İNŞAATIN SAHİBİ SAĞCI ÇIKTI'

Ankara'da oturma eylemi yapan baro üyelerinin olduğu yere gelen ve MHP’den ayrılıp Muhafazakar Yükseliş Partisi'nin kurucusu Ahmet Reyiz Yılmaz, "Malımın içindesiniz burayı terk edin" diye bağırmıştı. Barolar ise hakaret ederek saldırmaya çalışan Yılmaz’dan şikayetçi olacaklarını açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

Savunma Yürüyüşü yapan baro başkanlarının Ankara girişinde durdurulduğu yerde olan "Elia Center" adlı inşaatın yetkilileri, gün içinde avukatlara sürekli "burası özel mülk, burayı boşaltın" diyerek tacizde bulunmuştu. Bir inşaat yetkilisinin bazı avukatlara hakaret etmesi üzerine gerginliğin arttığı ve inşaat yetkililerinin tacizlerine polisin müdahale etmediği, fakat akşam saatlerinde yaşanan gerilimden sonra müdahale ettiği belirtilmişti.

Baro başkanları ve yöneticileri bekledikleri alanın inşaata ait özel bir mülk olmadığını, cadde kenarında kamusal bir alanda beklediklerini, halihazırda burada beklemeyi kendilerinin seçmediğini, polisin yollarını burada kestiğini söylemişti.