Baro başkanlarına bir saldırı daha!

Baro başkanlarına bir saldırı daha!

Polis, 80 ilin baro başkanının Ankara'ya başlattığı 'Savunma Yürüyüşü'ne Ankara giriş kapısında saldırarak, avukatların şehre girmesine izin vermedi.

İleri Haber

AKP iktidarının Avukatlık Kanunu'nun değiştirilmek istenilmesine ve baroların yapısına dönük müdahale hazırlığına karşı, 80 ilin baro başkanının Ankara'ya başlattığı 'Savunma Yürüyüşü'ne, Eskişehir yolunda polis tarafından saldırılarak avukatların Ankara’ya girişleri emniyet güçlerince hukuksuz bir şekilde engellendi.

80 ilden yürüyen baro başkanları ve beraberindeki avukatlar, Eskişehir yolu Ankara Girişi kapısında Ankara Barosu tarafından karşılandı. Baro başkanlarının şehre girişini engelleyen polis,  avukatların Ankara'ya ilerlemesine izin verilmediğini söyledi.

Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt ve Mersin Barosu'nun paylaştığı görüntülerde, polislerin baro başkanları ve beraberindeki avukatlara saldırdığı ve gözaltına almaya çalıştığı görülüyor.

MUĞLA BAROSU BAŞKANI: YOLA ÇIKIŞIMIZIN NE KADAR GEREKLİ OLDUĞU BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Polis saldırısının ardından açıklama yapan Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun, “Anayasal hakkımızı, Ankara’ya girişimizi engelleyen bir durumla karşı karşıya kaldık. Bizlerin yola çıkışının ne kadar anlamlı ve gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıktı” dedi ve Anıtkabir’e gitmek istediklerini söyledi.

AVUKATLAR DARP EDİLİRKEN, FEYZİOĞLU ANITKABİRDE...

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, 60'a yakın baro başkanının ve çok sayıda avukatın Ankara'ya girmesi polis tarafından engellenirken, Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun Erzurum, Kahramanmaraş Baro Başkanlarıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

OTURMA EYLEMİ BAŞLADI

Baro başkanları yol açılana kadar bulundukları yerde oturma eylemine geçti. “Savunma susmadı susmayacak” diyen avukatlar, barikatın açılması için polisle karşı karşıya geldi.

Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun burada yaptığı konuşmada, “Cuma günü kendi illerimizden avukatlık yasası üzerinden yapılan ve 80 milyonun hukukuna etki edecek değişiklikleri daha görünür kılmak için yola çıktık. Bu sabah ulaştığımız Ankara’nın girişinde bizi tam da yola çıkış sebebimizi yaşatan, Anayasal hakkımızı engelleyen bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi. Bu durumun yaptıkları yürüyüşün ne kadar gerekli olduğunu gösterdiğini belirten Uzun, temsil ettikleri insanlarla birlikte bu tür hukuksuzluklarla mücadele etmek durumunda olduklarını söyledi. Uzun, "Bu yolun açılması Türkiye'nin hukuk devleti olduğunun göstergesi olacaktır. Budur mücadelemiz, bu mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

ANITKABİR'E GİDEN BARO BAŞKANLARI DA GELDİ

Polis, Ankara'ya girmesine izin vermediği avukatların oturma eylemini de "Özel mülktesiniz" diyerek engellemek istedi

Öte yandan TBB Başkanı Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir'e giden 15 baro başkanı da eyleme katıldı.

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, sabah TBB Başkanı Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir'e giden 15 baro başkanının da yapılanları protesto etmek ve birlikte mücadele etmek için eyleme katıldıklarını söyledi.

Balkan, 15 baro başkanının kendilerinin yanına geldiğini aktardı.

İSTANBUL BAROSU'NDAN ÇAĞRI

Öte yandan İstanbul Barosu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada dayanışma çağrısında bulunarak, "Ankara'ya yürüyen Baro Başkanlarına yapılan hukuksuz müdahale kabul edilemez! Tüm meslektaşlarımızı bugün saat 18.30'da İstanbul Barosu Binası önünde dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

ÇHD'Lİ AVUKATLAR ÇAĞLAYAN'DA OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi üyeleri, "Ankara'da baro başkanlarına yapılan saldırıya karşı eylemdeyiz" diyerek Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı.

HUKUK ÖRGÜTLERİ  'ONUR NÖBETİNE' BAŞLADI

Baroların “Savunma yürüyor” sloganıyla başlattığı yürüyüş, Ankara'nın girişinde polislerin yürüyüşü engelleyip avukatlara saldırmasının ardından hukuk örgütleri yurdun çeşitli yerlerinde eylem başlattı.

İzmir'de ÇHD, ÖHD ve Çağdaş Avukatlar Grubu bir araya gelerek "Savunma susmadı, susmayacak" dedi.

Gaziantep'te de bir araya gelen avukatlar, onur nöbetine başladı. ÇGD tarafından yapılan açıklamada "Gaziantep'te avukat meslektaşlarımız, Baro Başkanlarına karşı gerçekleşen polis müdahalesine karşı, Yürütme, Barolardan özür dileyene kadar dönüşümsüz onur nöbetine başladılar" idadelerine yer verildi.

Bursa'da da hukuk örgütleri ortak basın açıklaması düzenleyerek "Savunma durdurulamaz" dedi.

BİR SALDIRI DAHA

Başkent'e girişine 300 metre kala durdurulan baro başkanları ve avukatlar başlattıkları oturma eylemini yaklaşık 9 saat sürdürürken, gece 20.45 sıralarında Ankara'da yoğun yağmur başladı. Bu sırada polisin bariyerlerle çevirdiği bölgede bulunan avukatlar, yakındaki inşaata sığınmaya çalıştı. Bariyerlerin dışında kalan avukatlar ve basın mensuplarına polis müdahale etti.

Polis baro başkanları ile dışarıda kalan avukatlar ve basın mensupları arasına 3 çevik kuvvet otobüsünü yerleştirerek görüntü alınması engellendi. 

Baro başkanları, desteğe gelen avukatların evlerine dönmesini istedi. Başkanlar, sabaha kadar yandaki şantiyede bekleyeceklerini söylediler. (ANKA)

İHTİYAÇLARIN KARŞILADIĞI BÜFENİN KAPATILMASI İSTENDİ

Bu arada eylem alanında avukatların yiyecek ve içecek ihtiyacını karşıladığı, yağmurdan sığındığı kafenin polis tarafından 'sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı' gerekçesiyle kapatılması istendi.

Gazete Duvar muhabiri Müzeyyen Yüce, Twitter'dan şu paylaşımı yaptı:

"Eylem alanının yakınında bulunan, avukatların yiyecek ve içecek ihtiyacını sağladıgı kafe, 'sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı' gerekçesiyle kapatılması istendi. Eger kapatılmazsa isletmeye ceza yazılacağı ifade edilerek servis durduruldu. #SavunmayaDokunma"