Barış Atay'a saldıranlara ödül gibi ceza!

Barış Atay'a saldıranlara ödül gibi ceza!

Barış Atay'a saldırı davasının karar duruşması bugün görüldü.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay’a yönelik saldırı davasının bugün görülen duruşmasında karar açıklandı. 3 sanık “kamu görevlisine görevinden ötürü kasten yaralama” suçundan 9’ar ay; bir sanık hem aynı suç, hem de “kamu görevlisine hakaret” suçundan toplamda 1 yıl 11 ay ceza aldı. Bir sanık ise davadan beraat etti. Kararda, saldırının planlı şekilde işlendiği de kaydedildi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilmesinin ardından 2020’de 30 Ağustos’u 31 Ağustos’a bağlayan gece İstanbul Kadıköy’de saldırıya uğramasına ilişkin açılan davanın 8. ve karar duruşması bugün İstanbul Anadolu 46. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya tarafların avukatları katıldı. Bir önceki duruşmada mütalaasını açıklayan savcı; sanıklar İnan Ekmekçi, Ömür Canpolat, Osman Avşar, Çağlar ve Çağrı Hasan Çalışkan hakkında “kasten yaralama” suçundan, Ömür Canpolat hakkında ise ayrıca “hakaret” suçundan ceza verilmesini istemişti.

4 SANIĞA CEZA, BİR SANIĞA BERAAT

Bugün görülen duruşmada, sanık avukatları mütalaaya ilişkin savunmalarını yaptı. Savunmaların ardından mahkeme kararını açıkladı.

Karara göre sanıklardan Ömür Canpolat, “kamu görevlisine hakaret” suçundan 1 yıl 2 ay, “kamu görevlisine görevinden ötürü kasten yaralama” suçundan ise 9 ay hapis cezası aldı. Cezalarda iyi hal indirimi yapılmazken, erteleme de uygulanmadı.

Sanıklar İnan Ekmekçi, Çağlar ve Çağrı Hasan Çalışkan hakkında da “kamu görevlisine görevinden ötürü kasten yaralama” suçundan 9 ay hapis cezası verildi. Cezada erteleme uygulanmazken, iyi hal indirimi de yapılmadı.

Bir diğer sanık Osman Avşar ise davadan beraat etti.

KARARDA ‘PLANLI SALDIRI’ DENİLDİ

Öte yandan mahkemenin sanıklara verdiği cezada, “suçun birden fazla kişi ile planlı biçimde işlendiğini” belirtmesi dikkat çekti. Şayet Barış Atay’ın avukatları daha önceki duruşmalarda sanıkların, “suç işlemek amacı ile kurulan örgüt ve bu örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suç” kapsamında yargılanması gerektiğine vurgu yaparak, görevsizlik talep etmişti.

‘SANIKLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ’

Mahkemenin kararını İleri Haber’e değerlendiren Barış Atay’ın vekillerinden Avukat Şerif Özgür Urfa, “İçişleri Bakanı Soylu’nun hedef göstermesi sonrasında gerçekleşen organize ve planlı saldırı davasında verilen kararla sanıklar adeta ödüllendirildi” dedi.

Kararda saldırının planlı olduğunun yazması, iyi hal indirimi ve erteleme yapılmamasının önemli olduğunu ancak sanıkların basit yaralama suçundan cezalandırılmasının esaslı bir yanlışlık olarak ortada durduğunu belirten Urfa, “Bir yandan saldırının planlı olduğunun kabul edilip, diğer yandan basit yaralama suçuyla yargılama yapılması açıkça hukuksuz” ifadelerini kullandı.

‘MUHALİF TWEET ATANLARDAN AZ CEZA ALDILAR’

Urfa, şöyle devam etti:

Soruşturmanın başından itibaren örgütlü bir suç işlendiğini vurguladık. Beyanlarımız ve deliller doğrultusunda yargılamanın örgütlü suçlar kapsamında yapılması gerekirdi.

Sonuç olarak bir milletvekiline organize saldırı gerçekleştiren sanıkların aldıkları cezalar, muhalif tweet atanların aldıkları cezadan dahi daha az miktarda oldu.