Barış Akademisyenleri'nin başvurusunu reddeden OHAL Komisyonu'na hatırlatma: 'Anayasa'yı ihlal etmek ağır bir suç'

Barış Akademisyenleri'nin başvurusunu reddeden OHAL Komisyonu'na hatırlatma: 'Anayasa'yı ihlal etmek ağır bir suç'

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun Barış Akademisyenleri'nin başvurularını reddetmesini değerlendirdi. Ret kararları ile AYM kararlarının çğnendiğini belirten Çerkezoğlu, "Anayasa hükümlerini ihlal etmenin ağır bir suç olduğunu OHAL Komisyonu üyelerine hatırlatmak isteriz" dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, OHAL Komisyonu'nun 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzaladıkları için üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin başvurularını reddetmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"15 Temmuz darbe girişimi sonrasında OHAL koşullarında hukuksuz biçimde darbecilerle aynı çuvala sokularak ihraç edilen bilim insanlarını, çok uzun yıllardır emeğin hakları ve sosyal adalet için yaptıkları bilimsel çalışmalarından tanıyoruz" diyen Çerkezoğlu, bilim insanlarının imzalamış oldukları bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu ve bu durumun Anayasa Mahkemesi (AYM) ve ceza mahkemesi kararlarıyla kesinleştiğini vurguladı.

153. MADDEYİ HATIRLATTI

Çerkezoğlu, Anayasa'nın 153. maddesinde "Anayasaya Mahkemesi kararları kesindir" ve "Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar" ifadelerinin yer aldığını, 138. maddesinde de “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez" denildiğini hatırlattı.

'OHAL KOMİSYONU ANAYASA'YI İHLAL ETMİŞTİR'

OHAL Komisyonu'nun OHAL ürünü ve hukuksuz olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

“OHAL Komisyonu, Anayasa hükümleri ve yargı kararları ile bağlıdır. OHAL Komisyonu, Anayasa Mahkemesi ve yargı kararlarına dayanarak başvurularla ilgili kabul kararı vereceğine tam tersine ret kararı vermeye devam etmektedir. OHAL Komisyonu yetkisini aşarak kendisini yargı erkinin üstünde konumlandırmış ve Anayasa’yı ihlal etmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin suç olarak görmediği, ceza mahkemelerinin beraat kararı verdiği bir durumda sıradan bir idari kurulun hak gasbına kalkışması kabul edilemez."

'ANAYASA'YI İHLAL ETMENİN AĞIR BİR SUÇ OLDUĞUNU HATIRLATMAK İSTERİZ'

Anayasa kuralları ve yargı kararlarının herkesi bağladığını vurgulayan Çerkezoğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

"Yaptıkları bu hukuksuz işlemin idari olduğu kadar kişisel hukuksal sonuçları olduğunu ve Anayasa hükümlerini ihlal etmenin ağır bir suç olduğunu OHAL Komisyonu üyelerine hatırlatmak isteriz. OHAL Komisyonu'nu bu hukuksuz yoldan geri dönmeye, AYM ve ceza mahkemeleri kararları doğrultusunda barış bildirisini imzalayan akademisyenleri göreve iade etmeye çağırıyoruz."