Barınma nöbetindeki öğrencilerin ailelerine Emniyet’ten taciz!

Barınma nöbetindeki öğrencilerin ailelerine Emniyet’ten taciz!

Barınma hakları için nöbet tutmaya başlayan öğrencilerin aileleri, polis tarafından gece yarısı aranarak taciz edildi. Ailelere, “Çocuğunuzun sicilinde problem olur” dediği öğrenildi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Kısıtlı yurt imkanları ve fahiş ev kiraları dolayısıyla öğrenciler barınma nöbetine başlarken, dün İzmir’deki nöbet sonrası yaklaşık 15 kişinin ailelerinin Emniyet tarafından aranarak, taciz edildiği ortaya çıktı.

Son zamanlarda konut kiralarındaki fahiş ücret artışları göze çarparken, bu zamlar birçok şehirde yüzde 50’yi aşmış durumda. Bu nedenle Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalmaya hak kazanamayan üniversite öğrencileri, konut kiralarındaki artış ve yurtların pahalılığı nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakma ihtimaliyle yüz yüze geldi.
Buna karşı Barınamıyoruz Hareketi tarafından Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yapılan sabahlama eylemi, Öğrenci Sendikası’nın da çağrısıyla dün akşam ülkenin birçok park ve meydanında nöbetlere dönüştü. 

İzmir’de de gençler, nöbet için Bornova Büyükpark’ta buluştu. Gençler, hazırladıkları dövizlerle barınma haklarını savundu.

EMNİYET’TEN AİLELERE TELEFON

Nöbetin ardından, katılan yaklaşık 15 kişinin ailesi Emniyet tarafından arandı. Ailelere, eylemin demokratik haklar kapsamında olduğu ancak eylemlerin büyüyeceği ve provokatörlerin karışacağı söylenerek, “Çocuğunuzun sicilinde problem olur” şeklinde tehdit edildi.

Ailesi arananlar arasında bulunan yeni mezun ve işsiz bir yurttaş, öğrencilere destek için Büyükpark’a gittiğini ve sonrasında ailesinin Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından aranarak taciz edildiğini söyledi.

Sadece bir oturma eylemi olduğunu, slogan bile atılmadığını belirten yurttaş, “Ne hakla insanların ailelerini gece vakti arayıp korkutuyorlar” dedi.

‘UCUZ NUMARALARLA TALEPLERİMİZİ BASTIRAMAZLAR’

Ailesi aranan bir başka öğrenci ise barınma sorununa dikkat çekerek, uğraşılması gerekenin kendileri değil, bu problemin çözümü olduğunu vurguladı. Ege Üniversitesi öğrencisi, “Meşru taleplerimizi böyle ucuz numaralarla bastırabileceklerinizi sanıyorlarsa yanılıyorlar. Akşam nöbetlerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.