‘Barınamayan’ öğrenciler anlatıyor: KYK yurdu çıkmıyor, özel yurtların fiyatları 50 bin TL’ye kadar değişiyor

‘Barınamayan’ öğrenciler anlatıyor: KYK yurdu çıkmıyor, özel yurtların fiyatları 50 bin TL’ye kadar değişiyor

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin tekrar başlamasıyla yurt bulamayan ve geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kalan üniversiteliler yaşadıklarını İleri’ye anlattı.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) sonuçlarının açıklanmasının ardından çok sayıda yeni üniversite öğrencisi bu yıl da açıkta kaldı. Özel yurtlara ve vakıf yurtlarına gitmeye mecbur bırakılan öğrenciler, özel yurtların yüksek fiyatlarından ve vakıf yurtlarının ¨sıkı kuralları¨ndan şikayetçi.

Üniversitelerde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yüz yüze eğitime verilen 1,5 yıllık aranın sona ermesine sayılı günler kalmışken, öğrenciler artan ev kiraları ve yurt ücretleri nedeniyle barınacak yer bulma konusunda sıkıntı yaşıyor.

Öğrenci Sendikası (Öğrenci-Sen) üyesi olan İzmir Demokrasi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü son sınıf öğrencisi Melike Şener de barınma sorunu yaşayan öğrencilerden biri. 27 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlayacağını ancak hâlâ kalacak bir yer bulamadığından bahseden Şener, bu yıl KYK’ye yurt başvurusu yapmamış bile. Çünkü önceki yıllarda yaptığı hiçbir başvuru olumlu sonuçlanmamış.

Şener, ücretleri uygun olduğu için, arkadaşının da olumlu referans vermesiyle dini vakıf yurtlarından biri ile görüşmüş ancak pijamayla dolaşmanın dahi yasak olduğu ve çeşitli dini sohbetlere katılımın zorunlu olduğu için bu yurtlardan da vazgeçmiş. Zaten mülakatı gerçekleştiren yurt yetkilisi de Şener’in son sınıf öğrencisi olduğu için ‘fikir yapısının oluşmuş olduğunu’ ve kendisini almak istemediklerini belirtmiş.

5 KİŞİLİK ODANIN YILLIK ÜCRETİ 16 BİN TL

Daha sonra özel yurtlar ile görüşme yapan Şener, 5 kişilik oda için bile yıllık 16 bin TL istediklerini ve bunun ücreti karşılayamayacağını belirtiyor. Ev kiralarının yüksekliğinden de yakınan Şener, 2 bin 500 TL’ye kiralık bir ev bulduğunu ancak tek başına bu eve çıkabilme olanağının bulunmadığını söylüyor.

Son olarak belediyeye ait bir yurt ile görüştüğünü ve standart oda için 13 bin TL istendiğini, şu an için en uygun yurdun burası olduğunu ancak hâlâ net bir karar veremediğini belirten Şener, ayrıca yüz yüze eğitime tekrar ara verilmesi durumunda yurt için ödenen ücretlerin iadesinin alınıp alınmayacağı konusunda da tedirgin.

‘GÖRÜŞTÜĞÜM YEDİNCİ YURTTA ANCA YER BULABİLDİM’

Görüştüğümüz bir diğer öğrenci ise Öğrenci-Sen üyesi Sıla Durucan. Sıla da bu yıl üniversiteye başlıyor ve yurt sorunu yaşayan yüz binlerce öğrenciden biri. Hacettepe Üniversitesi’ni kazanan Durucan’a ne KYK yurdu ne de üniversitenin yurdu çıkmış. O da özel yurt arama girişimlerinde bulunmuş. Bu dönemde özel yurt bulmasının çok zor olduğunu söyleyen Durucan şöyle devam ediyor:

“KYK yurtlarında yer kalmadığı için özel yurtlara çok fazla yığılma oldu. Özel yurdu bulmam hem fiyat hem de yer bakımından çok zor oldu. Özel yurt ücretleri yıllık 17 bin TL ile 50 bin TL arasında değişiyor, görüştüğüm yedinci yurtta anca yer bulabildim.”

‘GEÇİNEBİLMEK İÇİN BURS BULMAK ZORUNDAYIM’

Bu yıl Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ni kazanan Öğrenci-Sen üyesi Berivan Geçer ise diğer arkadaşlarına göre nispeten ¨şanslı¨ bir öğrenci. KYK’ye yaptığı başvurusu olumlu sonuçlanmış ve KYK yurdunda kalacak. Ancak KYK’ye ait yurtların da ücretlerinin oldukça yüksek olduğunu belirten Geçer, geçinebilmek için burs bulmak zorunda olduğunu söylüyor.

DAHA FAZLA