Barbaros Şansal: Irmağının akışına ölenlerin hepsi bu cürmün içinde

Barbaros Şansal: Irmağının akışına ölenlerin hepsi bu cürmün içinde

Kaz Dağları'nda 195 bin ağacın katledilmesinin ardından kazı bölgesine giderek direnişe destek veren Barbaros Şansal, İleri'ye konuştu. "Türkiye'nin her yeri işgal altındadır" diyen Şansal, "Bunun sorumlusu, gelecek nesillere zehir bırakan, bu ülkenin yağmalanmasına göz yuman bugünkü iktidar ve ortaklarıdır" dedi.

İzel Sezer - Twitter: @izelsezer

Kaz Dağları'nda yabancı şirketlerin altın madeni çıkartma faaliyetleri esnasında 195 bin ağacın kesilerek orman katliamı yapılması üzerine tepkiler her geçen gün büyüyor. Günlerdir bölgede nöbet tutan köylülere, hak savunucularına destek vermek üzere kazı alanına giden moda tasarımcısı-yazar Barbaros Şansal, orman katliamını İleri'ye anlattı.

Kaz Dağları'nda Gezi ruhu gibi bir bilinçlenmenin olduğunu söyleyen Şansal, ülke genelinden kamplara insan akışı olduğunu söyledi. Şirketin tellerle araziyi çevirdiğini ve gösteriler esnasında çalışmalarını durdurarak çalışmaları sakladığını belirten Barbaros Şansal, şirketin ağaçları kesmeye geceleri devam ettiğini aktardı.

'ÇANAKKALE İŞGAL EDİLİYOR'

"Kaz Dağları'nda tek sorun Kirazlı'da değil, Edremit bölgesinden Çanakkale'ye kadar 20'nin üzerinde bölgede, Kirazlı'nın da kapasitesinin çok üzerinde milyarlarca ton harfiyatlı kazı alanları açılıyor. Kaz Dağları yerinden sökülüyor" diyen Şansal, "Gelibolu'da da ayrı bir sorun var. Orada da köprü inşaatı sebebiyle yasak olmasına rağmen sit alanlarına, koruma alanlarına yasa dışı şekilde 20 kadar taş ocağı açılıyor. Çanakkale işgal ediliyor, haritadan siliniyor" ifadelerini kullandı.

BAKANLIĞIN '13 BİN 500 AĞAÇ KESİLDİ' AÇIKLAMASINA TEPKİ

Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı'nın, Kaz Dağları yakınlarında yapılan altın arama faaliyetleri sırasında yaklaşık 200 bin değil, toplam 13 bin 400 ağaç kesildiğini söylemesine ise tepki gösteren Şansal "Bakanların bugüne kadar neler söylediklerini duyduk. 'Nükleer, piknik tüpünden daha az tehlikelidir' diyen de oldu, Fındıklı çayı için 'Çernobil çaya iyi gelir' diyeni de oldu. Dolayısıyla biz tren değiliz, onların nasıl baktığı bizi ilgilendirmiyor" dedi.

'SARAY NE DERSE ONU YAPACAKLAR'

Meclis'e Kaz Dağları'ndaki katliama ilişkin verilen araştırma önergesinin AKP'li ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesi üzerine "Onlar emir eri" diyen Şansal, "Saray ne derse onu yapacaklar, inisiyatif alabilen vekiller değil onlar" şeklinde konuştu.

'IRMAĞININ AKIŞINA ÖLENLERİN HEPSİ BU CÜRMÜN İÇİNDE'

Kaz Dağları'nda binlerce ağaç keserek altın arayan firmanın, yatırım maliyeti 940 milyon lira iken devletten 865 milyon liralık teşvik aldığının ortaya çıkması üzerine Barbaros Şansal, "Rüşvet, yolsuzluk ülkenin her tarafını sarmış, ahlak çökmüş, siyasi etik bitmiş vaziyette. Güya ırmağının akışına ölen; bayrak, ezan diye bağırıp şehit şehit diye koşanların hepsi bu cürmün içinde" ifadelerini kullandı.

'İŞGALİN SORUMLUSU İKTİDAR VE ORTAKLARIDIR'

5 Ağustos'da saat 11.00'da Kirazlı-Balaban Çeşme mevkiinde yapılacak olan "Büyük Su ve Vicdan Buluşması"na çağrı yapan Şansal, "Benim çağrım sadece Çanakkale'ye değil; Hasankeyf, Salda Gölü, Türkiye'nin her yeri işgal altındadır. Bunun sorumlusu, gelecek nesillere zehir bırakan, bu ülkenin yağmalanmasına göz yuman bugünkü iktidar ve ortaklarıdır" dedi.

DAHA FAZLA