‘Baransel Kışlası ranta değil halka açılsın’

‘Baransel Kışlası ranta değil halka açılsın’

Baransel Kışlası’nın yapılaşmaya açılması üzerine Maltepe Çevre ve Yaşam Platformu basın açıklaması düzenledi.

İstanbul’un Maltepe ilçesinde bulunan Nurettin Baransel Kışlası’nın 52 hektarlık bölümünün yapılaşmaya açılmasına karşı, Maltepe Çevre ve Yaşam Platformu’nun çağrısıyla bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, “İmar planları derhal iptal edilsin, Baransel Kışlası ranta değil halka açılsın” denildi.

Maltepe’deki Nurettin Baransel Kışlası’na ait 52 hektarlık alan, 21 Haziran 2022 tarihinde onaylanan imar planı ile yapılaşmaya açılmıştı. Yapılaşma kararına karşı bir araya gelen Maltepe Çevre ve Yaşam Platformu üyeleri, kışlanın karşısında bulunan Tavşantepe Parkı’nda basın açıklaması düzenledi.

‘BETON DEĞİL YEŞİL ALAN’

“Betona değil yeşil alana ihtiyaç duyulduğunun” altı çizilen açıklamada, konut krizinin kamusal alanların yapılaşmaya açılmasına bahane edilemeyeceğinin altı çizildi.

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında, kent merkezinde kaldığı gerekçesi ile kapatılan veya taşınan askeri okulların ve kışlaların arazileri, yetkililer tarafından yeşil alan olarak kalacağı söylendiği halde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın plan değişiklikleri ile bir bir imara açılıyor.

‘YANDAŞLARA KAYNAK AKTARMA ARACI’

Öncesinde, 2007 yılında, Fatih Ormanı içindeki askeri alanda Maslak 1453 lüks konut projesi ile başlayan, Zeytinburnu Tank Fabrikası’nın Büyükyalı Projesine dönüşmesi ile devam eden askeri arazi yağması Çekmeköy’de, Tuzla’da, Türkiye’nin her yerinde TOKİ eliyle yandaşlara kaynak aktarma aracı olarak kullanılmaktadır.

Bugüne kadar uygulanan ranta dayalı kent yağmasına yönelik politikaların yarattığı konut krizi, askeri alanların ve ormanların yapılaşmaya açılmasının meşrulaştırma aracı olarak kullanılamaz.

‘75 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE…’

Toplam alanı bin 107 hektar (yaklaşık 11 milyon m²) olan Maltepe Nurettin Baransel Kışlası’nın, 52 hektarlık yani yaklaşık 75 adet futbol sahası büyüklüğündeki bölümü 21 Haziran 2022 tarihinde onaylanan imar planları ile yapılaşmaya açılıyor.

‘DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİLER İÇİN DEĞİL’

Sosyal konut olacağı iddiasına karşın, içinde ‘özel okul alanı, özel kültürel tesis alanı’ olan ve kişi başı 45 m² olarak tasarlanan konutların, düşük ve orta gelirliler için olmayacağı aşikârdır. Kronikleşen konut ve kira krizinin, sorunun doğru tespiti yapılmadan, piyasa şartları ile çözümlenemeyeceğini biliyoruz. Uzmanların da açıkladığı gibi, depremi bekleyen İstanbul için çözüm, asla yeni konut yapmak değil, yıpranmış konutların yenilenmesidir.

‘BU SUÇA ORTAK OLMAYIN’

Kışlanın kuzeyinde yer alan 125 bin m² alanın Fenerbahçe Spor Kulübü’ne tahsisi, 500 bin m2’lik alanın ise Mexpo adı altında betonlaştırılması planlanıyor. Kamusal alanların ve ormanların, yapılaşmaya açılmasının meşrulaştırma aracı olarak kullanılacak olan bu projelerden vazgeçilmesi için Maltepe Belediyesi’ne ve Fenerbahçe Spor Kulübü’ne, bu suça ortak olmamaları konusunda çağrıda bulunuyoruz.

‘TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI’

Kamusal alanlarımızın, bilimsellikten uzak parçacıl plan kararlarıyla, ihalesiz devri yapılan projelerle talan edilmesine artık tahammülümüz kalmadı!

‘ASKERİ ALANLARIN İMARA AÇILMASI TALANDIR’

AKP, 20 yıllık iktidarı boyunca ormanları, sit alanlarını, meraları, dereleri yandaşlara peşkeş çekerek geri dönülemez bir ekolojik tahribata yol açtı. Giderayak Aydos Ormanından Validebağ'a, Fetihtepe’den Tokatköy’e, Cennetkoy'dan Mezeköy'e, kamusal doğal alanlara saldırmaya devam ediyor. Askeri alanların imara açılması da bu talanın devamıdır.

‘BARANSEL KIŞLASI RANTA DEĞİL HALKA AÇILSIN’

Bizler bölgede yaşayanlar olarak diyoruz ki; 

Maltepe'nin daha fazla betona değil, daha fazla yeşil alana, afetler için düzenlenmiş alanlara, kamusal spor alanlarına ihtiyacı var! İmar planları derhal iptal edilsin; Baransel Kışlası ranta değil halka açılsın!”

DAHA FAZLA