Banka çalışanlarına işten çıkma baskısı: Bin kişi işten çıkarılacak

Banka çalışanlarına işten çıkma baskısı: Bin kişi işten çıkarılacak

Yabancı sermayeli QNB Finansbank yaklaşık bin emekçinin işine son vermek için çalışanlar ile planlı görüşmeler yapmaya başladı.

İleri Haber

Türkiye Bankalar Birliği’nin ‘Şube ve Çalışan Sayıları’ istatistiklerine göre 2019 Aralık ayında 11 bin 287 çalışanı bulunan bankanın 2020 Mart ayında 11 bin 943 çalışanı bulunduğu gözükmekte olup yine aynı istatistiklerden yapılan incelemede 2019 Aralık ayında 535 şubesi bulunduğu ve bu sayının 2020 Mart ayında 518 şube sayısına düşürüldüğü gözükmektedir. Pandemi dönemi boyunca şubelerini kapatmaya başlayan bankanın yaklaşık 49 şubesini daha kapatacağı söylentiler arasında.

Pandemi koşulları nedeni ile karlılığın azalması ve finansal sektörün durumu bankayı harekete geçirdi.  İşten çıkarılanların hedef performanslarını düşük lan ve emekliliği gelen kişiler arasından seçildiği belirtildi. Bu sayının şimdilik yaklaşık 1.000 kişi olarak belirlendiği, fakat önümüzdeki dönemlerde sayının 2 bin 500’lere varabileceği söylentiler arasında. 

İşten çıkarılan kişilerin belirlenen günlerde görüşmeye çağrılarak istifa etmelerinin teklif edildiği, istifa etmeleri karşılığında maaş ve çalışılan yıllara göre belirlenmiş ekstre maaş ödeneceğine ilişkin bilgi verildiği söyleniyor. Aynı zamanda teklifi kabul etmeyen çalışanlar yönünden ise ücretsiz izne gönderilecekleri ve fesih yasağı bitmesiyle işten çıkartılacakları yönünden istifa baskısı yapıldığı söyleniyor.