Balık ölümlerine takipsizlik kararı

Balık ölümlerine takipsizlik kararı

Aydın’ın Söke ilçesinde, geçen Mayıs ayında Büyük Menderes Nehri’ndeki toplu balık ölümleri ile ilgili soruşturma tamamlandı.

Söke Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Söke Jandarma Komutanlığı’ndan gelen rapor doğrultusunda, ‘toplu balık ölümlerinin sudaki oksijen miktarının düşmesinden kaynaklandığı’ gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Büyük Menderes Nehri’nin Türkiye’nin en kirli nehirlerinden biri haline geldiğini, en büyük sıkıntıyı da Bafa Gölü ve Büyük Menderes Deltası’nın çektiğini söyledi. Bölgedeki endüstriyel tesislerin arıtmasız atıklarının, evsel atıklarla birlikte verildiğini anlatan Sürücü, takipsizlik kararına tepki gösterdi.

'SANAYİ KURULUŞLARI NEHİRİ KİRLETTİ'

Sürücü sözlerini şöyle sürdürdü: Özellikle son yıllarda bölgesde açılan jeotermal santralların artması ve akışkanların dereler vasıtasıyla Büyük Menderes Nehri’ne gönderilmesi kirliliği artırdı. Aynı zamanda Yukarı Havza’dan gelen kirli atık sularla birlikte, Söke bölgesinde yeni açılan birçok sanayi kuruluşunun atıkları da nehrin kirliliğine kirlilik kattı. Büyük Menderes Deltası’nda sadece balıklar değil, bir ekosistem içerisinde birçok canlı kaybedilmekte. Bunların araştırılması gerekir. Sulak alanları bir zincir olarak zincirin halkalarından hangileri eksilmiş, ekosistem içinde nasıl bir etki yaratmış bilebiliriz. Menderes gibi çok önemli su havzasına, sanayi kuruluşları yapılmasına izin verilirken, mevcut tesislerde gerekli denetimler yapılıyor mu? Kirleten işletmelere gerekli yaptırımlar uygulanıyor mu? Tüm bunların sorgulanması lazım.

DAHA FAZLA