Baldur işçilerinin grevi 281’nci gününde kazanımla sona erdi

Baldur işçilerinin grevi 281’nci gününde kazanımla sona erdi

Baldur'da işten atılan işçilerin başlattığı direniş 335. günde, TİS hakkı için başlatılan grev ise 281. günde sona erdi.

İleri Haber

Kocaeli Çayırova’da Şekerpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan İspanya sermayeli Baldur süspansiyon fabrikasında Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na (Birleşik Metal-İş) üye işçiler 27 Aralık 2020’de greve çıkmıştı.

Toplu iş sözleşmesi (TİS) için başlanan grev 281. gününde kazanımla sona erdi. 114 işçinin çalıştığı fabrikada sendikalaşma süreci 5 yıl sürmüştü. Beş yılın sonunda yetki alınmış ama patron yetkiyi tanımamış. Bu gelişmeler içinde sendikalaşma mücadelesine öncülük eden işçilerden 3’ü işten atılarak diğer işçilere de gözdağı verilmek istenmiş. Ama işçiler boyun eğmemiş, atılan üç işçi fabrika önünde çadır kurarak direnişe geçmiş, sendikaları Birleşik Metal-İş’le birlikte burayı bir direniş odağına dönüştürdüler.

281 günlük grevin ardından işçilerin örgütlendiği Birleşik Metal-İş sosyal medyada paylaşım yaparak işçilerin kazanımını duyurdu.

‘281 GÜN SÜREN GREVDE; DİRENEN İŞÇİLER KAZANDI’

Yapılan açıklama şu şekilde:

“281 Gün Süren Grevde; Direnen İşçiler Kazandı

Kocaeli Çayırova ilçesinde kurulu İspanyol sermayeli Baldur Süspansiyon fabrikasında 25 Aralık 2020 tarihinde başlayan grevimiz grevi üyelerimizin talepleri ve onayları doğrultusunda 04.09.2022 tarihi itibariyle varılan anlaşma ile sona erdi.

Yapılan anlaşma sonucu, halen grevi sürdüren 22 üyemiz ihbar, kıdem, birikmiş izin ve sendikal tazminat tutarında ek 12 maaş tazminat alacak. Grev sırasında hukuksuz biçimde işte çıkarılan 16 üyemiz ise aynı şekilde ihbar, kıdem ve açılmış işe iade davaları sonucu alacakları en yüksek tazminat tutarı olan 4+12 maaş ödeme alacak. Üyelerimizin tüm alacakları toplu sözleşme taslağımızdaki ücret artışı üzerinden hesaplandı.

‘BALDUR GREVİ BÜYÜK BİR KARARLILIK VE DAYANIŞMA ÖRNEĞİ OLDU’

281 gün süren grevde pek çok zorlukla mücadele ettik. İşverenin grev kinciliği ve hukuk tanımazlığına, yerel ve merkezi idarenin çıkardığı engeller eklendi. Tüm zorluklara rağmen Baldur grevi sendikal mücadelede büyük bir kararlılık ve dayanışma örneği oldu.

Üyelerimizin grevi sonlandıran anlaşma ile haklarını almış olmalarına karşın, yürütülen mücadelenin toplu iş sözleşmesinin imzalanması ve işyerine sendikanın girmesiyle sonuçlanmamış olması en büyük üzüntümüzdür.

281 gün süren grev boyunca Baldur işçileriyle dayanışma gösteren başta DISK Yönetim Kurulu olmak üzere tüm dostlarımıza, örgütlü olduğumuz fabrikalardaki üye ve temsilcilerimize, Gebze Sendikalar Birliği'ne, diğer tüm kardeş sendikalarımıza, grevin uluslararası kamuoyuna taşınmasında bize destek olan uluslararası sendikal merkezlere, emekten yana siyasi parti, demek ve kuruluşlara, mücadelemizi kamuoyuna duyuran yerel ve ulusal basınımıza teşekkür ediyoruz.

Baldur grevi, mücadele tarihimizdeki yerini alacaktır.”