Bakanlıktan yeni karar: Müteahhitler sözleşmeleri devredebilecek

Bakanlıktan yeni karar: Müteahhitler sözleşmeleri devredebilecek

Geçtiğimiz sene çıkan yasayla fesih talebinde bulunup reddedilen müteahhitlere süre uzatımı ve devir hakkı verildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ekonomik kriz nedeniyle zora düştüğünde, kamuya yaptığı işi tasfiye etmesine veya devretmesine izin verilmeyen müteahhitler için devir yada süre uzatımı için yeni bir hak getirildi.

Geçen Ağustos ayında döviz kurunun yükselmesiyle beraber demir ve çelik ürünlerinin girdi fiyatlarının artması sonucu bir çok müteahhit iflas eşiğine gelmişti. Yılbaşında kamu müteahhitlerine yönelik devam eden sözleşmelerini cezaya düşmeden tasfiye etme veya başka firmaya devretme hakkı getirilen yasa çıkarıldı. Maliyet artışlarıyla beraber sıkıntıya giren müteahhitlerden yoğun şekilde tasfiye başvurusu gelmişti.

Bu başvuruların çoğu Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından reddedildi. Reddedilen müteahhitlerin sayısının çok olması keyfi yasaların çıkarıldığına yorumlanırken, iktidarın sadece kendisine yakın müteahhitleri bu yasayla kurtardığı ortaya atıldı.

'MÜTEAHHİTLERE YENİ HAK'

Tüm bu iddialar Meclis gündemine taşındı. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, tasfiye düzenlenmesinin uygulanmamasıyla ilgili 82 ayrı önerge verdi.

Yoğun başvurular ve tepkilerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı 23 Temmuz'da yayımladığı yeni bir kararla başvuruları reddedilen müteahhitlere sözleşmeleri başka müteahhitlere devretme ya da mevcut sözleşmelerindeki sürelerin uzatılması için yeni bir başvuruda bulunma hakkı getirdi.

Bu karara göre, tasfiye talebi reddedilmiş lan müteahhitler hala devam eden sözleşmeleri için yeniden tasfiye başvurusu yapamayacak sadece devir yada süre uzatımı isteyebilecek.

Düzenlemeleri değerlendiren CHP Milletvekili Mehmet Güzel mansur “Karar aynı zamanda yüklenicilerle çalışan yüz binlerce işçiyi ve ailesini de rahatlatacak. Bu karar alınmamış olsaydı yükleniciler iflas edecek, çalışanları işsiz, aileleri aşsız kalacaktı” dedi.