Bakanlıktan itiraf: Madenciler salgının insafına terk edilmiş!

Bakanlıktan itiraf: Madenciler salgının insafına terk edilmiş!

Önergenin verilişinin üzerinden 2 ayı aşkın bir süre geçtikten sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından madencilerin salgın sürecindeki mağduriyetlerini teyit eder nitelikte cevaplar verildi.

İleri Haber

CHP’li Levent Gök’ün TTK madenlerinde çalışan işçilerin Covid-19 salgınındaki durumlarını sorduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, işçilerin salgının insafına terk edildiğine yönelik itiraf niteliğinde bir yanıt verdi. Bakanlıktan verilen yanıtta, salgının doruk noktasına ulaştığı dönemde çalışan sayısının düşürülmediği belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök 28 Nisan’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) madenlerindeki çalışma koşullarının yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın şartlarına uygun olmadığını ifade etmiş, madencilerin Covid-19 testlerinin günler sonra açıklandığını ve işçilerin salgına karşı korumasız bırakıldığını belirtti. Madenlerdeki çalışma koşulları ve pandemi süresince virüs bulaşına maruz kalan madencilerin istatistiklerine ilişkin sorular yönelten Gök, madencilerin aşılamada önceliğe alınmasına yönelik çalışmaları sordu.

SONUÇLAR 2 GÜN SONRA AÇIKLANMIŞ

Önergenin verilişinin üzerinden 2 ayı aşkın bir süre geçtikten sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından madencilerin salgın sürecindeki mağduriyetlerini teyit eder nitelikte cevaplar verildi. Covid-19 şüphesi sebebiyle test yaptıran madencilerin test sonuçlarının en geç 2 gün içerisinde açıklandığını ifade eden Bakanlık, süreçte "yaklaşık" 1250 madencinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.

SALGININ DORUK NOKTASINDA ÇALIŞAN SAYISI DÜŞMEMİŞ

Salgın süresince fiilen çalışan madenci sayılarına ilişkin rakamlar da TTK madenlerindeki vahameti ortaya koydu. Salgının ülkede görülmeye başlandığı 2020 Nisan ayında TTK madenlerinde fiilen 5bin 848 kişi çalışmaktayken 2020 Nisan ayında bu sayı 533'e düştü, 2020 Mayıs ayında ise 874 'e yükseldi. Salgın sebebiyle fiili çalışan sayısının düşürüldüğü anlaşılsa da 2020 Haziran ayında 6 bin 435'e çıkarılan çalışan sayısı 2021 Nisan ayına kadar 5 bin 476'nın altına düşmedi.

‘MADENCİLERİN HAYATLARI HİÇE SAYILMIŞ’

Yanıtları değerlendiren CHP’li Gök, “Meslek koşulları sebebiyle akciğer hastalıklarına karşı riskli grupta bulunan madencilerimizin akciğer tutulumuna sebep olan Covid-19 şüphesi halinde test sonuçlarının 2 günde çıkıyor olması hayatlarının hiçe sayılması anlamına gelmektedir” dedi.

Covid-19 tedavisinde kaybedilen her dakikanın hastanın hayatına mal olma ihtimali bulunduğunun altını çizen Gök, 48 saat içerisinde hastalığın geri döndürülemeyecek boyutlara ulaşabildiğini vurguladı.

Gök, “Ayrıca salgının 2. ayında fiili çalışan sayılarının yüzde 90 oranında azaltıldığı madenlerde 2020 Haziran ayında başlatılan normalleşme itibariyle fiili çalışan sayısı yeniden 6435'e yükseltilmiş, salgının zirve yaptığı 2020 Eylül ayında madenlerde çalışan sayısı 5906, bir diğer zirve noktası olan 2021 Mart ayında ise 6351 olarak kaydedilmiştir. Maden emekçilerimizin hayatlarının hiçe sayıldığı dönemde Covid-19 testi yaptıran çalışanların sayısını açıklamayan Bakanlık, Covid-19 testi pozitif çıkan madencilerimizin net sayısını açıklayamamış ‘yaklaşık’ ifadesiyle bu hayati konuya karşı ciddiyetten uzak bir duruş sergilemiştir” ifadelerini kullandı.