Bakanlıktan etil alkol satışına ilişkin karar: Satış kanalları sınırlandırılacak

Bakanlıktan etil alkol satışına ilişkin karar: Satış kanalları sınırlandırılacak

Tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün alkollü içki izlenimi veren cam ambalajları, siyah mat plastik ambalaja dönüştürüldü ve alkollü içki ambalajlarına benzerliği ortadan kaldırıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yönetmelikle, hastane ve eczane gibi sağlık kuruluşlarının sadece kendi kullanımları için ihtiyaç duydukları miktarda bulundurulabildikleri tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün, tüketiciyi cezbeden ve alkollü içki izlenimi veren cam ambalajlarda, kayıt dışı ve arz amacı dışında piyasaya sunulması sorununun giderilmesi amaçlandı.

Tıbbi kullanım amaçlı ürünlerin "içilebilir olmamaları" ve son tüketiciye içilebilir ürünler gibi pazarlanmasının güvenilir olmamasından dolayı, tüketicide farkındalık oluşturulması için, ürünün cam ambalajı 5 litrelik siyah mat plastik ambalaja dönüştürüldü. Böylece ürünün alkollü içkiye benzerliğinin ortadan kaldırılması hedeflendi.

Tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün tüketiciye yasa dışı satışını engellemek amacıyla satış kanallarına sınırlama getirildi ve kullanım amacına da uygun olarak sadece Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış ecza depoları aracılığıyla son tüketici olan hastane ve eczane gibi sağlık kuruluşlarına ulaştırılması planlandı.