Bakanlıklardaki kadın çalışan sayısı yüzde 16!

Bakanlıklardaki kadın çalışan sayısı yüzde 16!

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül'ün verdiği soru önergesi sonrası bakanlıklardaki cinsiyet eşitsizliği bir kez daha ortaya çıktı. Önergeye verilen yanıtta 8 bakanlığı ilişkin veriler paylaşılırken, kadın çalışan sayısının yüzde 16 olduğu belirtildi.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, verdiği soru önergeleriyle tüm bakanlıklardan personel sayısını ve cinsiyet dağılımlarını sordu. Gelen yanıtta 8 bakanlığa ilişkin veriler paylaşılırken, toplam kadın çalışan oranı yalnızca yüzde 16 olduğu ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nda çalışan kadın sayısı ise erkek sayısının yarısı kadar bile değilken, özellikle İçişleri Bakanlığı’ndaki rakamlar dikkat çekti. Buna göre  İçişleri Bakanlığı'ndaki 543 bin 261 çalışanın sadece yüzde 7.9’unu yani 42 bin 973’ünü kadınlar oluşturuyor.

Kadın çalışan oranının erkek çalışanlardan fazla olduğu tek bakanlık ise yüzde 57.4 ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı oldu.

'TALİBAN'A TAVSİYE VEREN AKP, KADINLARI İSTİHDAM ETMEKTEN İMTİNA EDİYOR'

CHP Milletvekili Bülbül, söz konusu rakamlara ilişkin ANKA'ya yaptığı açıklamada "Türkiye’de nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar istihdamda ne yazık ki çok geride. AKP, Taliban’a bile kadınların çalışma hayatına katılımı için tavsiye verirken bugün devletin kurumlarında kadınları istihdam etmekten imtina ediyor. Bunun başını da İçişleri Bakanlığı çekiyor. Buna ikiyüzlülük denir. Yapılması gereken zaman kaybetmeden çalışma hayatının her alanında kadın istihdamının artırılmasıdır" ifadelerini kullandı.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE DE GÜNDEME GELDİ

[ih

Türkiye İşçi  Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekerek, kadın bürokrat sayısının az olması nedeni ile eleştiri de bulunmuş ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile tartışmıştı.

DAHA FAZLA