Bakanlık yanıt vermedi, 2 bin işçi TİS mağduru

Bakanlık yanıt vermedi, 2 bin işçi TİS mağduru

Bakanlığın cevap vermemesi nedeniyle 2 bine yakın işçi TİS yapamıyor...

İleri Haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul 4. İş Mahkemesinin kararına rağmen 4 işletmede Nakliyat-İş’in yetki başvurusuna halen yanıt vermedi. Nakliyat-İş’ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını hukuksuzluğa son vererek ‘Tedbir Kararı’nı uygulamaya ve hukuka uygun davranmaya çağırıyoruz” denildi.

2022 yılının ocak ayında Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu İşçileri Sendikasının (Nakliyat-İş) örgütlü olduğu Tüvtürk İstanbul Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş., İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım, Ergene Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği A.Ş., SGC Havalimanı İşletmeleri Tic. Tur. A.Ş. işletmelerinde toplu iş sözleşmesi (TİS) yapabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki başvurusunda bulunuldu.

Yetki başvurularına verilen olumsuz cevap için Nakliyat-İş "İhtiyati Tedbir Talebi" ile İstanbul 4. İş Mahkemesinde dava açtı.

İstanbul 4. İş Mahkemesi tarafından verilen "İhtiyati Tedbir" kararında; "İhtiyati Tedbir Talebinin kabulü ile; 15 nolu Nakliyat İş kolunda faaliyet gösteren davacı sendika tarafından 2021 yılı Temmuz ayı istatistiklerine karşı açılmış bir dava bulunması kaydıyla, kesinleşmiş en son istatistikler esas alınarak değerlendirilme yapılarak sürecin yürütülmesi gerektiğinden, davalı bakanlığın 16.02.2022 tarih ve 94741 sayılı" yapılacak işlem bulunmadığına dair" kararının yürürlüğünün tedbiren durdurulmasına, itirazı kabil olarak dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu karar verildi" denildi.

BAKANLIK KARARA UYMADI

Verilen bu "İhtiyati Tedbir" kararına rağmen Bakanlık tarafından sendikanın başvurularına cevap verilmedi.

‘BİLGİ VERİLMİYOR’

Nakliyat-İş’ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, Bakanlığın tutumunun keyfi bir hukuksuzluk örneği olduğu belirtilirken, “Yasalara ve yerleşik yargı kararlarına göre an geçirilmeksizin uygulanması gereken ‘İhtiyati Tedbir Kararı’ uygulanmamıştır. Kararın hangi gerekçe ile uygulanmadığı konusunda da bilgi verilmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

2 BİNE YAKIN İŞÇİ MAĞDUR

Sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ve İstanbul 4. İş Mahkemesi Hakimliğine suç duyurusunda bulunulduğu kaydedilen açıklamada, “’Tedbir Kararı’nın uygulanmamasında dolayı sendikamız üyesi 2 bine yakın işçinin toplu iş sözleşmesi süreci sonuçlanamamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını hukuksuzluğa son vererek ‘Tedbir Kararı’nı uygulamaya ve hukuka uygun davranmaya çağırıyoruz” denildi.