Bakanlık, yangın söndürme ihalesini THK yerine mimarlık şirketine vermiş!

Bakanlık, yangın söndürme ihalesini THK yerine mimarlık şirketine vermiş!

Muğla'da günlerdir devam eden yangınlarda adeta orman katliamı yaşanırken; Orman Bakanlığı'nın yangın söndürme ihalesini donanımlı Türk Hava Kurumu yerine 34 milyon lira fazla ödeyip özel bir şirkete verdiği ortaya çıktı.

Muğla’nın farklı bölgelerindeki ormanlarda günlerdir birçok yangın meydana gelirken, yangına Türk Hava Kurumu (THK) uçakları müdahale etmemişti. THK'nin yangınlara müdahale etmemesinin sebebi ise Orman Bakanlığı’nın özel şirketle yaptığı anlaşmanın sebep olduğu öğrenilmişti.

CHP'li milletvekilileri Aytun Çıray, Burak Erbay ve Süleyman Girgin'in skandalı soru önergeleriyle Meclis gündemine taşımasının ardından, yanıt bakanlık yetkililerinden geldi.

Yetkililer; THK’nin ihaleye girdiğini ancak yüksek fiyat verdiğini öne sürmüştü. Oysa bu ifade, Cumhuriyet'ten Tuncay Mollaveisoğlu'nun haberinde paylaştığı fiyat ve anlaşma şartlarına göre gerçeği yansıtmıyor.

34 MİLYON LİRA FAZLA VERİP ÖZEL ŞİRKETLE ANLAŞILMIŞ!

İhaleye giren şirketin yangına müdahale sırasında saat başına istediği fiyat 26 bin TL. Bakanlık bu helikopter firması ile 4 bin saat üzerinden anlaşma yapıyor. Yani ihaleye konu anlaşma 104 milyon TL’yi buluyor... Buna karşın pahalı bulunan THK’nin verdiği teklif 70 milyon TL. Bakanlığın yaklaşık maliyet hesabı ise 50 milyon TL.

Bu verilere göre, THK'nin teklifini pahalı bulan bakanlık ihaleyi iptal ederken, helikopter şirketinin 34 milyon TL daha pahalı olan teklifini kabul etmiş.

Helikopterlerin yangın söndürmede uçaklara göre daha zayıf kaldığı, bir uçağın söndürme, su taşıma kapasitesinin helikopterlere oranla 5-6 kat daha fazla olduğu uzmanlarca dile getiriliyor. Uluslararası ödülleri bulunan uzman bir ekiple yıllardır yangınlara müdahale eden THK, devre dışı bırakılırken; ihalenin “pahalı” olduğu iddiası da gerçeği yansıtmıyor. Orman Bakanlığı’nın yaptığı “tercihin” nedeni ise merak konusu.

'GEREKEN HELİKOPTER SAYISINA ULAŞAMADIK'

Muğla’daki yangına Kaan Havacılık müdahale etti. Yangın, Kaan Havacılık’ın sözleşmesinin iptal edilmesine günler kala ortaya çıktı. Çünkü şirket, dolardaki artış nedeniyle alması gereken helikopter sayısına ulaşamadığını bildirmiş, sözleşmenin şartları sakatlanmıştı. Yangın da tam bu süreçte ortaya çıktı. Şirket elinde bulunan helikopterlerle Muğla’daki alevlere müdahale etti.

İHALE THK YERİNE MİMARLIK ŞİRKETİNE VERİLMİŞ

Orman Bakanlığı’nın skandal ihalesi bununla sınırlı değil. Bakanlık bir başka ihalede; Türk Hava Kurumu’nun büyük gayretle tekrar almak istediği yangın söndürme işini ve uçak kiralama ihalesini bir mimarlık ofisine vermiş! Bakanlık; konusunda uzman THK yerine, uçak kiralama ve yangın söndürme işini havacılıkla hiçbir ilgisi bulunmayan bir mimarlık şirketine verdi. Firma gerekli uçakları ve pilotları Kanada’dan bulup getiriyor. Teknik malzeme bakım vb. giderler de Kanada’dan karşılanıyor.