Bakanlık kendini yalanladı: Sağlıkta tasarruf olur

Bakanlık kendini yalanladı: Sağlıkta tasarruf olur

Sağlık Bakanı’nın ‘sağlıkta tasarruf olmaz’ anlayışı ile hareket edildiğini açıklamasının hemen ardından 2019 yılı için ‘tasarruf’ tedbirleri belirlendi. Birçok alanda israf yapıldığı itiraf edilirken, tasarruf talimatlarından oluşan bir liste oluşturuldu.

Ekonomik kriz sonucu artan fiyatlar, kamudaki sağlık hizmetlerini vurmaya devam ediyor. Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği’nin “gereksiz ameliyat yapmayın” talimatlı tasarruf tedbirini yalanlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “AKP hükümetinin ‘sağlıkta tasarruf olmaz’ düşüncesiyle hareket ettiğini” savunmuştu. Fakat bunun hemen ardından Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, 2019 yılı için “Mal, hizmet ve sermaye giderlerinden tasarruf” başlığıyla rapor oluşturdu. “Kuruma özel mal, hizmet ve sermaye giderleri” ile “Ortak mal, hizmet ve sermaye giderleri”nden yapılacak tasarruf planları tek tek sıralandı. Toplamda net olarak 956 milyon 966 bin 588 lira tasarruf yapılacağı bilgisi yer aldı.

İSRAF İTİRAFI

Kuruma özel mal, hizmet ve sermaye giderleri kapsamında yapılacak tasarruflar içinde, “Tıbbi malzeme tüketiminde yerindelik sağlanması, ilaç harcamalarının kontrol altına alınması, etkin labaratuvar kullanımı, tıbbi cihaz tedarik ve planlamalarında israfın engellenmesi, tıbbi cihazların bakım ve onarımlarında etkinlik artırma, görüntüleme hizmetlerinde gereksiz istemin azaltılması, sağlık hizmet alımlarının kontrol altında tutulması, tıbbi atık yönetiminin etkinleşmesi, biyokimyasal gaz kontrolünün sağlanması” yer aldı. Cumhuriyet’in haberine göre “kontrol altına alma” ve “israfı engelleme” başlıklarının ayrıntılarına raporda yer verilmedi. “İtiraf niteliğindeki yüzlerce milyonluk israfın daha önce neden önlenmediği” ve “nasıl önleneceği” soruları ise yanıtsız kaldı.

HASTANE İÇİNDE TASARRUF ‘TEDBİRLERİ’

Ortak mal, hizmet ve sermaye giderleri kapsamında yapılacak tasarruflar arasında ise “Yemek hizmetlerinde kontrol mekanizması güçlendirilmesi, enerji tasarrufu için farkındalık çalışması, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi giderleri değerlendirilmesi, araç kullanımı ve yakıt tüketimindeki israfın engellenmesi, kira harcamalarının kontrol altına alınması, temizlik harcamalarındaki israfın engellenmesi, teknik servis hizmetlerinin tasarruf odaklı sunulması, haberleşmede israf yapılmaması, su sarfiyatının azaltılması, bilgisayar ve donanımlarının ekonomik ömürlerince etkili şekilde kullanılması, hastane içi yönlendirme hizmetlerinin zaman israfını ve kuyrukları önleyecek şekilde yapılandırılması” yer aldı. Tasarruf ile ilgili ayrıntıları yer almayan farkındalık çalışması yapılacağı ve farkındalık çalışmasıyla oluşacak etki sonucu 52 milyon 551 bin 344 lira gibi net bir rakamın tasarruf kalemine yazılması dikkat çekti.