Bakanlık çalışanı HES ortağı çıktı

Bakanlık çalışanı HES ortağı çıktı

Rize'nin Hemşin ilçesinde yapımı düşünülen ve yurttaşların tepkisini çeken HES inşaatını yapacak olan yüklenici firmanın ortağı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı memuru çıktı.

Rize’nin Hemşin ilçesinde tepki çeken HES’i inşa etmeye hazırlanan şirketin ortaklarından birinin, projelerin denetimini yapan Rize Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde çalıştığı anlaşıldı. Şirketin ortağı ÇŞB memuru Abdül Muhsin Akarsu, Facebook’ta tartıştığı Hemşinlilere yönelttiği “Hangi yatırımcı yapacağı yatırımı önce halka soruyor da benden size sormadım diye alınıyorsunuz?” sorusuyla projelerin nasıl planlandığını da özetleyiverdi.

Türkiye’deki çevre, kent ve enerji projelerine yönelik itirazlara iktidarın yaklaşımı biliniyor. Özellikle İstanbul’a 3’üncü köprü, 3’üncü havalimanı, Kanal İstanbul ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi çevresel etki alanları geniş projelere karşı çıkanlara iktidar kanadı sert eleştiriler getiriyor. Şirketler tarafından yürütülen termik santral ve maden gibi pek çok projedeyse yurttaşlar, devlet imkânlarının proje sahiplerine tahsis edildiğinden, kolluk kuvvetlerininse adeta şirketin polisi veya jandarması gibi görev yaptığından yakınıyor.

Devlet-şirketler işbirliği Türkiye’nin çevre, kent ve enerji gündemini çokça meşgul etse de, Rize’nin Hemşin ilçesine yapılması planlanan Dikmen I-II Regülatörleri ve HES projesinde ortaya çıkan tablonun eşine şimdiye dek hiç rastlanmamıştı. Zira Hemşinlilerin sert tepki gösterdiği HES projesinin planlayan Şaraksel Elektrik Üretim A.Ş. şirketinin ortağı, projeleri onaylayan ve denetleyen Rize Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde çalışan bir memur. Diken'den Doğu Eroğlu'nun aktardığına göre, Abdül Muhsin Akarsu’nun halihazırda Rize Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı Proje ve Yapım Şube Müdürlüğü’nde görev yaptığı,il müdürlüğünün resmi sitesinden de görülebiliyor.

DAHA FAZLA