Bakanlık: Akkuyu NGS inşaatında 8 işçi hayatını kaybetti

Bakanlık: Akkuyu NGS inşaatında 8 işçi hayatını kaybetti

Baş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle 3 Mart’ta bir soru önergesi vermişti.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın, Akkuyu NGS inşaatındaki iş cinayetlerine ilişkin soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den yanıt geldi. Bakan Dönmez, Akkuyu NGS’de şu ana kadar 3’ü kişisel sağlık problemleri olmak üzere 8 işçinin hayatını kaybettiğini, 60 işçinin ise yaralandığını belirtti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş; alınmayan önlemler, iş cinayetleri ve kazalarla gündeme gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımıştı.

Baş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle 3 Mart’ta bir soru önergesi vermiş ve şu soruları yöneltmişti:

- Sürekli iş cinayetlerinin yaşandığı, işçi sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere işçilerin gerekli önlemlerden yoksun sağlıksız koşullarda çalışmak zorunda kaldıkları Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatıyla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

- İnşaatın başladığı tarihten bugüne kadar ulaşımda yaşanan kazalar dahil olmak üzere kaç işçi yaşamını yitirmiş, kaç işçi yaralanmıştır?

- Kaç işçi mevcut çalışma koşullarına itiraz ettiği için işten çıkartılmıştır?

- Yaşanan iş cinayetleriyle ilgili açılmış, herhangi bir soruşturma var mıdır?

BAKANLIKTAN YANIT

Baş’ın önergesine yanıt veren Bakan Dönmez, proje şirketi ve yüklenici firmaların bünyesinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli 286 iş güvenliği uzmanının çalıştığını söyledi.

Şu ana kadar 3’ü kişisel sağlık problemleri olmak üzere 8 işçinin hayatını kaybettiğini, 60 işçinin ise yaralandığını belirten Dönmez, “İnşaat sahası, saha çevresi ve işçilerin ulaşım güzergâhında yaşanan kazalarda bugüne kadar yaklaşık 60 kişi yaralanmış, yaralanan bu kişilerden 18'i yapılan tetkiklerin ardından aynı gün iş başı yapmıştır. 17 kişi ise 2 ila 5 gün arasında değişen sürelerde işlerinin başına dönmüştür” ifadelerini kullandı.

Bu kazalara ilişkin adli makamlarca yapılan soruşturmalara ek olarak, her kaza hadisesinin, kazazedenin bağlı olduğu ana yüklenici tarafından da ayrıca incelendiği ve tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alındığını öne süren Dönmez, işe alım süreçlerinin proje şirketi ve diğer alt yükleniciler tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Akkuyu NGS inşaatı daha önce de birçok kez iş cinayeti ve kazalarla gündeme gelmiş, işçiler kötü çalışma koşulları ve alınmayan önlemlere ilişkin çok sayıda eylem yapmıştı.