Bakanlık 478 adet maden sahasını ihaleye açtı

Bakanlık 478 adet maden sahasını ihaleye açtı

İhaleye açılan maden sahalarının 75'i deprem bölgesinde yer alıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 75’i deprem bölgesinde olmak üzere 478 maden sahasını ihaleye açtı. UNESCO Dünya Mirası listesindeli bir alan da ihale listesinde yer aldı.

Türkiye'nin birçok noktasında madencilik faaliytleri için doğa talan edilirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan ekolojik yıkıma yol açacak yeni bir adım geldi. Bakanlık tarafından 478 adet maden sahası ihaleye açıldı. Maden ve Petrol Genel Müdürlüğü (MAPEG) resmi internet sayfasında yayımlanan ihale listesine göre deprem bölgeleri de ihale listesinde yer aldı.

Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberine göre 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerden Maraş’ta 29, Malatya’da 26, Adıyaman’da 24 adet olmak üzere deprem bölgesinde toplam 75 adet alan ihaleye çıkarıldı.

İZMİR'DEN 3 ALAN LİSTEDE

Öte yanadan İzmir'de de 3 maden sahası ihale listesinde yer adı. Ödemiş’te toplam 2 bin 618 hektarlık alanda açılmak istenen maden sahası, bölgedeki ormanlık alan başta olmak üzere tarım alanlarını tehdit ediyor. Açılmak istenen maden sahalarından biri Türkmen Yörük kültürü ile bilinen Horzum Köyü’nü de içine alıyor.

Bir diğer maden sahası içinde kalan yer ise Çobanlar Köyü. Bölgede meşe ağacı türleri, kestane, menengiç ve kızılçam ağaçları bulunuyor.

Çobanlar Köyüne 4 kilometre Çamyayla Mahallesi’ne 680 metre uzaklıkta 2021 yılında açılmak istenen mermer ocağına karşı köylüler tepki göstermişti. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) itirazı üzerine üçüncü kez geri çevrilmişti.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDEKİ ALAN DA LİSTEDE YER ALDI

Bergama’daki Hacıhamzalar ve Terzihaliler köylerini içine alan bin 780 metrekarelik alan da ihaleye açıldı. UNESCO Dünya Mirası listesine 2014 yılında giren ve "ekolojik hassas bölge" ilan edilen alanda, endemik bitki türlerine fıstık çamlarına kapalı orman ve tarım arazilerine sahip.

Bölgede faaliyetini sürdüren maden ocaklarına yenilerinin eklenmesi tarımla geçimini sağlayan köylüleri olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.