Bakanlığın onayladığı Beykoz’daki talan planına yurttaşlardan tepki: ‘Derhal iptal edilsin’
Beykoz Çevre Dayanışması gönüllüleri kararın iptali için toplanan 26 bin 163 elektronik imza ile dilekçeleri Saraçhane’de bulunan İBB Planlama Müdürlüğü’ne teslim etti ve ardından belediye binası önünde açıklamada bulundu.
08-02-2021 15:46

Tilbe Akan - İstanbul
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İstanbul Beykoz’da 111 bin metrekarelik tarım alanını imara açarak 'ticaret alanı' ilan etmesine doğa savunucuları tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “İstanbul‘un kalan sayılı ormanlarından, son nefes kaynaklarından biri olan Kirazlı Ormanları‘nı sermayeye kurban etmemek için elimizden geleni yapacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.
“İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Dereseki Mah. 267 Nolu Parsele İlişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” adlı imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 8 Ocak 2021 tarihinde onaylandı.
“Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” statüsü de taşıyan parsel için hazırlanan imar planına göre, alanın yüzde 55'i yani 61 bin metrekaresi ticaret alanı, kalan yüzde 45'i ise eğitim, ibadet, park ve yol olarak planlandı. Ticaret alanına en çok 2 katlı, iş merkezleri, yönetim binaları, banka, finans kurumları, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek. Alanın 7 bin metrekaresi ilkokul, 3 bin metrekaresi cami, 18 bin 645 metrekaresi park, 3 bin metrekaresi pasif yeşil alan, 17 bin 814 metrekaresi yol için ayrıldı.
26 BİN 163 İMZA TOPLANDI
Planın Bakanlık tarafından onaylanmasının ardından harekete geçen Beykoz Çevre Dayanışması gönüllüleri kararın iptali için toplanan 26 bin 163 elektronik imza ile dilekçeleri Saraçhane’e bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Planlama Müdürlüğü’ne teslim etti.
‘BU KARARIN KARŞISINDAYIZ’
Ardından belediye binası önünde toplanan yurttaşlar, burada bir açıklama yaptı. Açıklamada,“Bugün burada Beykoz Çevre Dayanışması olarak Beykoz Ormanlarının sahipsiz olmadığını ve Beykoz halkının bu imar kararının karşısında konumlanan ortak iradesini göstermek için toplandık. Kararın iptali için imzaladığımız dilekçeleri İBB Planlama Müdürlüğüne teslim ettik. Bölge halkı ve öğrenciler olarak umuyoruz ki bu itirazlarımız ilgili merci olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ulaşır ve gerekli olan işlemler halkın sesine kulak verilerek yapılır” denildi.
‘KARAR İPTAL EDİLSİN’
Dayanağını 5403 nolu Kanun 13. Maddesi d bendinden alan bu kararın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir tarım arazisinin imara açılmasında kamu yararı görmesi halinde, o araziyi imara açabilme yetkisi kullanılarak alındığı belirtilen açıklamada, “Bizler bu kanun maddesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca keyfi kullanıldığını düşünüyoruz ve iklim krizinin kapıda olduğu bu dönemde binlerce ağacın kesilip yerine Villa, AVM ve cami yapılmasında bir kamu yararı göremiyoruz. Tüm yetkilileri bu kararın bir an önce iptal edilmesi için gerekli işlemleri yapmak üzere göreve davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
‘ORMANLARI SERMAYEYE KURBAN ETMEYECEĞİZ’
Açıklamanın son kısmında şunlar kaydedildi:
“Bizler İstanbul‘un kalan sayılı ormanlarından, son nefes kaynaklarından biri olan Kirazlı Ormanları‘nı sermayeye kurban etmemek için elimizden geleni yapacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Beykoz Çevre Dayanışması, Beykoz Kent Dayanışması, TAÜ Dayanışması ve Kuzey Ormanları Savunması olarak tüm kamuoyunu bu olayın takipçisi olmaya ve İstanbulun son nefes kaynağının katledilmesine karşı dayanışmaya çağırıyoruz.”
‘BOĞAZİÇİ DİRENİŞİNE SELAM’
Öte yandan açıklamaya katılan Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri de Boğaziçi direnişini selamladı.
İLGİLİ HABERLER
Kazdağları’nda Kanadalı şirketin izni iptali edildi
İstanbul Kazdağları Dayanışması'ndan yapılan açıklamada, Kanadalı şirketin izninin iptal edildiğinin ve şirketin makinelerinin tahliye edildiği bildirildi.
07-03-2021 00:12

Çanakkale’de Kazdağları’nda siyanürle altın arayan Kanada merkezli Alamos Gold şirketi hakkında CİMER’e yapılan bireysel başvuruya gelen yanıtta, maden şirketinin izninin iptal edildiği belirtildi.
‘İZİNLERİ İPTAL EDİLDİ’
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yapılan bireysel başvuruya Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden verilen yanıtta;
“Kurumumuz ile ilgili firma arasında yapılan bir protokol bulunmamaktadır. İzin İptalleri yapılmıştır. Söz konusu alanda, iş makinesi bulunmamaktadır. Sadece konteyner bulunmaktadır. (6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16. maddesinin Uygulama Yönetmeliğinin 17/4 Maddesi ‘izin iptal edilen tesis ve altyapı tesisleri bildirime gerek kalmaksızın bir yıl içerisinde izin sahibi tarafından sökülerek ormanlık alanın dışına çıkartılır’ hükmü dahilinde 13.10.2021 tarihine kadar süreleri mecuttur.) İlgili alanda firmanın izinleri iptal edildiğinden saha idaremiz tasarrufuna geçmiş olup; bu alanda bütçe ve ödenekler dahilinde planlaması yapılmaktadır” denildi.
‘SIRA BÖLGENİN REHABİLİTESİNDE’
İstanbul Kazdağları Dayanışması’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;
‘’Doğa düşmanı Alamos Gold’u, ancak kararlı ve tüm zorluklara göğüs geren bir direniş pratiği Kazdağları’ndan söküp atabilirdi ve bizler de kararlı, kesintisiz bir direnişi ortaya koyarak bu kazanımı, Türkiye ekoloji mücadelesi tarihine yazdırmayı başardık. Şimdi sıra katliamın gerçekleştirildiği, 350 bin ağacın kesildiği, kurdun, kuşun, domuzun, sincabın yuvası olan bu alanın rehabilite edilmesinde.’’
Antep’te 7 dönüm alan yandı
Antep İslahiye’de ormanlık alanda 3 farklı noktada yangın çıktı. Yangında 7 dönüm alan zarar gördü.
06-03-2021 21:39

3 farklı noktada akşam saatlerinde çıkan yangın, Antep’in İslâhiye ilçesinin 12 kilometre uzağındaki Koçcağız Mahallesi’ndeki ormanlık alanı etkiledi.
Alev ve dumanı görenlerin ihbarı üzerine bölgeye 4 arazöz, 2 su tankı ve 2 iş makinesi sevk edildi. Alanın sarp bölge olması nedeniyle ekipler, alevlere müdahale etmekte zor anlar yaşadı. Belediye hoparlöründen de yapılan anonslarla mahalleliden de yangına destek istendi. Vatandaşların da destek verdiği yangın, ekiplerin 1 saat süren müdahalesiyle kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının sürdüğü yangında, 7 dönüm alan zarar gördü. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.
Sakarya’da iki sokak karantinaya alındı
Sakarya’da artış gösteren koronavirüs vakaları nedeniyle, Akyazı ilçesindeki iki sokak, Karasu ilçesinde ise bir ev karantinaya alındı.
06-03-2021 20:30

Koronavirüs risk haritasında çok yüksek riskli bölgelerden biri olan Sakarya'da, Akyazı ilçesinde görülen koronavirüs vakaları sebebiyle Alaağaç Mahallesi'nde Sevencan Sokak ve Biçer Sokak, Karasu ilçesinde ise Kızılcık Mahallesi'nde bir ev karantinaya alındı.
10 gün süre ile karantinaya alınan bölgelere ise giriş çıkışlar yasaklandı.
Özel maden şirketi, koruma altındaki 600 yıllık hamamı yıktı!
Muğla'da tarihi eser niteliği taşıyan 600 yıllık hamam, özel bir maden şirketi tarafından yıkıldı. Köylüler, suç duyurusunda bulundu.
06-03-2021 11:42

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Yeşilbağcılar köyünde, koruma altında bulunan tescilli tarihi eser niteliğindeki Osmanlı döneminden kalma 600 yıllık hamam, bölgede kömür madeni çıkaran özel bir maden şirketine ait iş makineleriyle yıkıldı. Tarihi hamamı yıkan maden şirketine tepki gösteren köylüler, Anıtlar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu.
ANKA'dan Esma Turan'ın haberine göre; Yatağan'da kömür yatağı üzerinde bulunduğu için 10 yıl önce istimlak edilerek boşaltılan Yeşilbağcılar köyünde bulunan ve 1400 yılında yapılan, koruma altındaki Osmanlı hamamının yıkılmasının ardından bölgeye giden Yeşilbağcılar muhtarı Mefhar Tüzün jandarmaya haber verdi. Jandarma ve Anıtlar Kurulu’na bağlı yetkililer olay yerine gelerek tutanak tuttu ve savcılığa suç duyurusunda bulundular.
'VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN KORUMASINDA'
Köyde, Pirli Bey Camii, yakınlarındaki türbe ve 3 konağın da tescilli tarihi eser olduğunu söyleyen köy muhtarı Tüzün, "Hamam da koruma altında olan eserlerden biriydi. Önceki yıl da Pirli Bey Camii'nin minare külahı çalındı. Köy her ne kadar boşaltılmış olsa da tarihi yapılar Vakıflar Bölge Müdürlüğü korumasında. 600 yıllık hamamı yıktılar. Bu tarihi hamamı sahipsiz bıraktılar. Olay karşısında bölge halkı olarak çok üzüldük. İçimiz acıyor" ifadelerini kullandı.
'Atık deposuna dönüşen baraj suları Antalya halkına içirilmek isteniyor!'
DSİ, Antalya’nın içme suyu ihtiyacının balık çiftlikleri ve evsel atıklar yüzünden ağır kirlilikle karşı karşıya olan Karacaören Barajı’ndan sağlanması için ihale yaptı.
05-03-2021 09:48

Antalya’nın içme suyu ihtiyacının Karacaören Barajı’ndan sağlanması için Devlet Su İşleri (DSİ) 26 Şubat’ta projenin ihalesini yaptı. DSİ, baraj suyunda siyanürden arseniğe birçok başlıkta metal kirliliğinin bulunduğunu ve kirliliğin insani tüketim sınır değerlerinin çok üzerinde olduğunu analizlerle belirlemişti.
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, projenin ihalesinin yapılmasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşındı. 2014’te temeli atılan 2017’de ise iptal edildiği için yarım kalan isale hattı geçen hafta yeniden ihaleye çıkarılmıştı.
'ATIK DEPOSUNA DÖNÜŞEN SU ANTALYA HALKINA İÇİRİLMEK İSTENİYOR'
CHP’li Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “30 yıldır atık deposuna dönüşen baraj suları neden Antalya halkına içirilmek isteniyor?” diye sordu.
Özer, önergede, Karacaören Barajı’nın sularının balık çiftlikleri ve evsel atıklar yüzünden ağır kirlilikle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.
'Atatürk Orman Çiftliği içindeki doğal sit alanına otopark ihalesini kim kazandı?'
AOÇ içerisindeki birinci derece doğal SİT alanının otopark, rekreasyon ve tarım alanı olarak kiraya verilmesine dair ihalenin sonucu açıklanmadı.
04-03-2021 13:03

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içinde yer alan ve Saray'ın karşısında bulunan arazinin otopark yapılması için kiralandığı ortaya çıktı. 74 bin metrekare büyüklüğündeki birinci derece doğal SİT alanının otoparka çevrilmesi için yapılan ihalenin sonucu ve kimin aldığı açıklanmadı.
Sözcü Gazetesi’nden Veli Toprak’ın haberine göre; CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, konu hakkında Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye önerge sundu. Hakverdi, AOÇ içerisindeki 74 bin metrekare büyüklüğünde birinci derece doğal SİT alanının otopark, rekreasyon ve tarım alanı olarak kiraya verilmesine dair ihale yapıldığını hatırlattı.
'İHALEYİ KİM KAZANDI?'
CHP’li Hakverdi, “Bu ihalede Ankara Büyükşehir, toplam 35 bin 382 metrekarelik taşınmazın 10 yıllığına kiralanması ihalesini 75 bin TL bedelle kazandı. İkinci bir ihale daha yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın karşısında bulunan otopark yapılması öngürülen ihaleyi kim ya da kimler kazandı. Atatürk’ün şartlı mirasına aykırı olarak yapılan ve dava konusu olan kaç yapı yapıldı?” diye sordu.