Bakanlığın onayladığı Beykoz’daki talan planına yurttaşlardan tepki: ‘Derhal iptal edilsin’

Bakanlığın onayladığı Beykoz’daki talan planına yurttaşlardan tepki: ‘Derhal iptal edilsin’

Beykoz Çevre Dayanışması gönüllüleri kararın iptali için toplanan 26 bin 163 elektronik imza ile dilekçeleri Saraçhane’de bulunan İBB Planlama Müdürlüğü’ne teslim etti ve ardından belediye binası önünde açıklamada bulundu.

Tilbe Akan - İstanbul

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İstanbul Beykoz’da 111 bin metrekarelik tarım alanını imara açarak 'ticaret alanı' ilan etmesine doğa savunucuları tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “İstanbul‘un kalan sayılı ormanlarından, son nefes kaynaklarından biri olan Kirazlı Ormanları‘nı sermayeye kurban etmemek için elimizden geleni yapacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

“İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Dereseki Mah. 267 Nolu Parsele İlişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” adlı imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 8 Ocak 2021 tarihinde onaylandı.

“Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” statüsü de taşıyan parsel için hazırlanan imar planına göre, alanın yüzde 55'i yani 61 bin metrekaresi ticaret alanı, kalan yüzde 45'i ise eğitim, ibadet, park ve yol olarak planlandı. Ticaret alanına en çok 2 katlı, iş merkezleri, yönetim binaları, banka, finans kurumları, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek. Alanın 7 bin metrekaresi ilkokul, 3 bin metrekaresi cami, 18 bin 645 metrekaresi park, 3 bin metrekaresi pasif yeşil alan, 17 bin 814 metrekaresi yol için ayrıldı.

26 BİN 163 İMZA TOPLANDI

Planın Bakanlık tarafından onaylanmasının ardından harekete geçen Beykoz Çevre Dayanışması gönüllüleri kararın iptali için toplanan 26 bin 163 elektronik imza ile dilekçeleri Saraçhane’e bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Planlama Müdürlüğü’ne teslim etti.

‘BU KARARIN KARŞISINDAYIZ’

Ardından belediye binası önünde toplanan yurttaşlar, burada bir açıklama yaptı. Açıklamada,“Bugün burada Beykoz Çevre Dayanışması olarak Beykoz Ormanlarının sahipsiz olmadığını ve Beykoz halkının bu imar kararının karşısında konumlanan ortak iradesini göstermek için toplandık. Kararın iptali için imzaladığımız dilekçeleri İBB Planlama Müdürlüğüne teslim ettik. Bölge halkı ve öğrenciler olarak umuyoruz ki bu itirazlarımız ilgili merci olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ulaşır ve gerekli olan işlemler halkın sesine kulak verilerek yapılır” denildi.

‘KARAR İPTAL EDİLSİN’

Dayanağını 5403 nolu Kanun 13. Maddesi d bendinden alan bu kararın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir tarım arazisinin imara açılmasında kamu yararı görmesi halinde, o araziyi imara açabilme yetkisi kullanılarak alındığı belirtilen açıklamada, “Bizler bu kanun maddesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca keyfi kullanıldığını düşünüyoruz ve iklim krizinin kapıda olduğu bu dönemde binlerce ağacın kesilip yerine Villa, AVM ve cami yapılmasında bir kamu yararı göremiyoruz. Tüm yetkilileri bu kararın bir an önce iptal edilmesi için gerekli işlemleri yapmak üzere göreve davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘ORMANLARI SERMAYEYE KURBAN ETMEYECEĞİZ’

Açıklamanın son kısmında şunlar kaydedildi:

“Bizler İstanbul‘un kalan sayılı ormanlarından, son nefes kaynaklarından biri olan Kirazlı Ormanları‘nı sermayeye kurban etmemek için elimizden geleni yapacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Beykoz Çevre Dayanışması, Beykoz Kent Dayanışması, TAÜ Dayanışması ve Kuzey Ormanları Savunması olarak tüm kamuoyunu bu olayın takipçisi olmaya ve İstanbulun son nefes kaynağının katledilmesine karşı dayanışmaya çağırıyoruz.”

‘BOĞAZİÇİ DİRENİŞİNE SELAM’

Öte yandan açıklamaya katılan Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri de Boğaziçi direnişini selamladı.

DAHA FAZLA