Bakanlığın Akyaka'da faaliyete geçirmeyi düşündüğü imar planı halktan saklandı

Bakanlığın Akyaka'da faaliyete geçirmeyi düşündüğü imar planı halktan saklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Akyaka'da faaliyete geçirmeyi düşündüğü imar planı halktan saklandı. Yapılması planlanan proje şehrin doğal alanlarını ve kıyı şeridini imara açıyor.

Emine Oğuz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Akyaka'da yapılması planlanan İmar Planı Revizyonu 15 Ekim'de askıya çıkarıldı. 200'e yakın ailenin mağdur edileceği ayrıca birçok canlının yaşam alanına da zarar verecek Revize İmar Planı'ndan bölgede yaşayan yurttaşlar, plan askıya çıkarıldıktan sonra haberdar oldu. 

Akyaka'da Revize İmar Planı'na ilişkin İleri Haber'e konuşan bir yurttaş, ''Yapılan imar planı ile Özel Proje Alanı 1 (ÖPA) dahilinde, işaretli alandaki konutlarda yaşayan yurttaşların anayasal teminat altında olan mülkiyet hakları göz ardı edilerek binaların 'deprem riski veya bina yaşlanması' durumunda yıkılıp yeniden yapılması halinde sadece üç kata kadar izin veriliyor. Bu durumda daha fazla kat bulunan binalardaki mülk sahipleri evsiz kalmış oluyor'' dedi.

Özel mülkiyet alanı olan yerleşim yerlerinin ticari işletmelere çevrilmeye çalışıldığını belirten yurttaş şunları söyledi: 

''ÖPA 2 denilen bölge Azmak kenarındaki boş alan ve ona bitişik evleri içine almakta. Bu alanda projede ticarethane ve otel olarak işaretlenmiş. Bu imar planının işleme konulması durumunda evinizi yıkıp yeniden inşa etmek istediğinizde tekrardan konut olarak inşa edemezsiniz. Otel veya ticarethane olarak inşa etmek zorundasınız. Plan burada yaşayan insanları kıyı şeridinden uzaklaştırıyor".

'HALKTAN SAKLANDI'  

Öte yandan, halkın durumdan ancak İmar Plan Revizyonu askıya çıkarıldığında haberdar olduğunu söyleyen yurttaş, ''AKP’li Ula Belediye Başkanı bu planı halktan sakladı ve hala planı savunur durumda. Plan ancak askıya alındığı zaman halk tarafından öğrenildi. Ekolojik Temelli Bilimsel araştırma Raporu adı altında Türkiye’nin 21 ayrı bölgesinde benzer uygulamalar yapılmakta. Bu bölgelerle de diyalog halindeyiz'' dedi. 

'İPTAL EDİLMESİ İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Bölgedeki imar planlarına karşı neler yapılabileceğini değerlendiklerini ifade eden yurttaş, sözlerini şöyle noktaladı: 

''İmar planının iptal edilmesi için diğer 21 bölge ile iletişime geçip ortak bir direniş yürüteceğiz. Olayla ilgili hukukçu arkadaşlara da danıştık fakat hukukun işlenmediği bir durumdayız. İtiraz dilekçelerimize bir karşılık gelecek mi bekleyeceğiz. Hukuki açıdan mücadelemizi sürdüreceğiz fakat bireysel ve toplu olarak da direneceğiz.''

DAHA FAZLA