Bakanlığa test kitini 4 katına satmasıyla anılan şirketin yöneticisi Emine Alp Meşe, Sağlık Bakanı Yardımcılığı’ndan alındı

Bakanlığa test kitini 4 katına satmasıyla anılan şirketin yöneticisi Emine Alp Meşe, Sağlık Bakanı Yardımcılığı’ndan alındı

Fiyatı 9,8 TL olan koronavirüs test kitini Sağlık Bakanlığı'na 32 TL'ye satmasıyla anılan USHAŞ'ın yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Erdoğan'ın kararıyla Sağlık Bakanı Yardımcılığı görevinden alındı. 

İleri Haber

Sağlık Bakanı Yardımcısı ve Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Emine Alp Meşe, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla görevden alındı. Meşe'nin yerine Doç. Dr. Tolga Tolunay atandı.

Erdoğan'ın imzasını taşıyan kararda şu ifadelere yer verildi:

"3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 4 üncü maddeleri gereğince, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe görevden alınmış ve Bakan Yardımcılığına Doç. Dr. Tolga Tolunay atanmıştır."

NE OLMUŞTU?

Geçen yılın mart ayında Prof. Dr. Emine Alp Meşe'nin yönetim kurulu üyesi olduğu USHAŞ'ın, koronavirüs tanısında kullanılan 'yerli' PCR test kitini Sağlık Bakanlığı'na normal fiyatının yaklaşık 4-5 katı fazlasına sattığı gündeme gelmişti.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "Biz, ‘USHAŞ test kitlerini kaç liradan aldı?’ ‘Niye Bioeksen firmasında ısrar ediyorsunuz, 12 firma var, niye bu ısrar?’ diye sorduk” demişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Emir'e "Bu kiti yerlileştirmek istedik, bir firma yerlileştirdi. Bu firmadan bizim aldığımız rakam 32 lira. Bu firmaların sayısı 12’ye çıktı ve bizim 32 liraya aldığımız kiti, hepsini ihaleye soktuk fiyatı 9,8 TL’ye indirdik. 1,7 milyon kiti geriye dönük fatura keserek aldım. Kamu mantığında yeri yok, ben onu anlıyorum ama bunu yaptım diyorum” diyerek yanıt vermişti.

'1,7 MİLYON TEST KİTİNDE YAKLAŞIK 40 MİLYON TL FAZLADAN ÖDEME'

Bakan Koca'nın açıklamalarının ardından konuşan CHP'li Emir, test kiti satışlarına ilişkin takiplerinin sonuç verdiğini belirtirken "Bakan’ın verdiği hesaba göre 1,7 milyon test kitinde yaklaşık 40 milyon TL’lik fazla ödeme çıkıyor. Bu işin peşine düşmesek üstüne yatacaklardı" diye konuşmuştu.

Emir şu ifadeleri kullanmıştı:

"Mart ayında USHAŞ, aynı test kitini bakanlığa 9,8 TL yerine çok daha pahalıya satmıştı. Olayın üstünü kapatmaya çalışarak siyasi sorumluluktan kaçtınız, halen kaçıyorsunuz. Biz bunu biliyorduk. Bize yakalanınca geriye dönük fiyat farkı faturası kestiler. Kitin fiyatı 9,8 TL ise, USHAŞ neden bakanlığı kazıklamak yoluna gitti?  Bakan’ın verdiği hesaba göre 1,7 milyon test kitinde yaklaşık 40 milyon TL’lik fazla ödeme çıkıyor. Bu işin peşine düşmesek üstüne yatacaklardı. USHAŞ, 32 TL’ye satışını yaptığı bu test kitini firmadan kaç TL’ye aldı, bu sorunun da yanıtlanmasını bekliyoruz.”

Şirket hakkında ciddi yolsuzluk iddiaları olmasına rağmen herhangi bir soruşturma açılmamıştı.