Bakan Selçuk: 31 Ağustos'ta okulları açmaya hazırız

Bakan Selçuk: 31 Ağustos'ta okulları açmaya hazırız

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılmasıyla ilgili 4 ayrı senaryo üzerinde durulduğunu ve 'seyreltilmiş eğitim modeli' uygulanabileceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Seçuk, katıldığı programda okulların açılmasıyla ilgili 4 ayrı senaryo üzerinde durulduğunu ve "seyreltilmiş eğitim modeli" uygulanabileceğini belirtti. Okulların açılışı ile ilgili olarak ise "Okulların açılması gerekiyorsa açmak ile ilgili gereken yapılır. Bizim amacımız okulları açmak. 31 Ağustos'ta okulları açmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın programına konuk olan Selçuk, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde alınan her kararın zor birer karar olduğuna değinerek şunları söyledi:

“Bizim aslında her kararımız zor. Verilen her karar bir çocuğun geleceği ile ilgili. Bir çocuğun geleceğine dokunuyorsunuz. Ve bu kararı vermenin kişisel bir sorumluluğu yok, ahlaki vicdani sorunu var.Emin olun en küçük kararlar da bile bunu danışalım soralım. Arkadaşlar bununla ilgili risklerimiz nelerdir? Bütün bunları konuşarak almaya çalışıyoruz. Hiçbir çocuğumuzun riske gireceği bir duruma asla müsaade etmeyiz. Çocuklarımızın sıkıntı yaşayacağı bir duruma onları sokarak ülkede karmaşa oluşturabilecek bir adım atmayız böyle bir şey söz konusu olmaz. Bilim Kurulu’na tekrar tekrar danışıyoruz."

'ÜZERİNDE ÇALIŞILAN 4 SENARYO VAR'

Önümüzdeki dönem eğitime nasıl devam edileceği hakkında 4 senaryo üzerinde çalıştıklarını belirten Selçuk, senaryoları şu şekilde özetledi:

"Birisi tamamen açık. Allah esirgesin diğeri kapalı. Biri okullar açılıyor. Bizim için bir senaryo. Kısıtlamasız… Okulların temizliğine, öğretmenlerine, malzemeleri tam mı? Okulun tamamen kapalı olması da bir senaryo. Peki okullar kapalı olursa bu çocukların eğitimi nasıl sürecek. Biz sadece online çalışmaktan söz etmiyoruz. Esaslı bir senaryo ve ciddi bir alt yapı gerektiriyor. Ben bu senaryolardan bahsettiğim de bir olasılıktan bahsediyorum. Fakat basına şöyle yansıyor; "Okullarda şöyle olacak." Hayır böyle olmayacak. Biz her şeye hazırız. Bize güvenin, emin olun demek için söylüyoruz. Üçüncüsü şu; bizim belirli günlerde okulları açıp, mesela diyorum pazartesi, salı günü okulları açtık. 1 sınıfın yarısı okula geldi. Çarşamba günü okulu temizledik perşembe cuma sınıfın diğer yarısı geldi. Cumartesi de sınav grupları ayrıca geldiler. Pazar günü okulu temizledik. Pazartesi günü devir daim tekrar başladı. Seyreltilmiş eğitim modeli uygulayabiliriz. Riskli olan 5 ilden söz ediliyor şimdi. Bu 5 ille hiçbir vaka olmayan illerin durumunu eşit koşullarda ele alamayız. Bu da 4. senaryo. Ola ki 3-5 ilde problem var. Türkiye'nin geri kalanında yok. O zaman o illere özel uygulama yapılır."