Bakan patron etkinliğinde konuştu, TÜİK yalanladı

Bakan patron etkinliğinde konuştu, TÜİK yalanladı

Varank'ın patron etkinliğinde ekonomiye yönelik sözleri, bugün yayımlanan araştırmayla yalanlandı.

İleri Haber

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) etkinliğinde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Gelir dağılımı, finansmana erişim, beşeri ve sosyal kalkınmada çok iyi seviyelere geldik" dedi.

TÜSİAD'ın Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri etkinliğine katılan Varank, krize ilişkin "Son 1 ayda görece zor zamanlar yaşıyoruz ama atlatırız" ifadelerini kullanırken, yine 2023'le ilgili vaatlerde bulundu.

TÜİK VERİLERİ YALANLIYOR

Patron etkinliğinde "Gelir dağılımında çok iyi seviyelere geldik" diyen Varank'ın bu sözleri, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilerle yalanlandı.

2017 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, 47.4'ye yükselirken en alttaki yüzde 20’lik gruba düşen pay ise 6.3 oldu. Bu oran, iki grup arasındaki gelir dağılımında yaklaşık 8 katlık bir fark olduğunu gösteriyor.

Yine aynı araştırmaya göre Gini katsayısı, 2017 yılı sonuçlarında bir önceki yıla göre 0.001 puan artışla 0.405'e yükseldi. Bu veri gelir dağılımındaki eşitsizliği ifade ediyor.

DAHA FAZLA